De klimaatproblematiek en de energiecrisis maken een snelle energetische renovatie van ons gebouwenpark absoluut noodzakelijk. Met een traditionele aanpak is dat niet mogelijk volgens Hélène de Troostembergh, CEO BuildUp. Op een druk bijgewoonde studiedag lichtte ze toe hoe prefabricatie en digitalisatie een antwoord kunnen bieden op die immense uitdaging.
43 miljoen woningen lekken energie
In Europa zouden 43 miljoen woningen een energetische renovatie ondergaan om ons continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Een gigantische opdracht die voor overheden een enorme kost met zich meebrengt. Maar ook ongeziene opportuniteiten voor wie het potentieel van off-site bouwen wil benutten.
Nederland heeft het goede voorbeeld gegeven en Frankrijk is ook op goede weg, maar in België moet de beweging nog goed op gang komen.
Volgens Hélène de Troostembergh is de enige manier om tegen 2050 die enorme klus te klaren, te kiezen voor een massale diepgaand en structurele renovatie door – naast voor de hand liggende zonnepanelen en warmtepompoplossingen - een isolerende bouwschil rondom de huizen aan te brengen met complete gevels en daken die in een productiehal worden geassembleerd. Daarmee kunnen grote projecten als de energierenovatie van een sociale woonwijk in recordtempo worden uitgevoerd. Recordtempo mag letterlijk genomen worden: één dag per huis.
Offsite
BuildUp is gespecialiseerd in gedigitaliseerd off-site bouwen en begon in 2018 als een staalframebouwbedrijf onder de naam beSteel. Staalframes zijn het fundament, maar BuildUp gaat verder. Voor nieuwbouw en renovatie worden bouwelementen (wanden vloeren en daken) als componenten geassembleerd in de fabriek.
In 24 uur worden die over een bestaand gebouw geschoven. Een baanbrekende plug & play-methode op basis van biobased en circulaire materialen. Met een minimale impact op bewoners, want die blijven gewoon thuis tijdens de werken. Tegelijk is er ook minder afvalstroom (nog een kostenpost) en een zero foutenmarge dankzij het digitale ontwerp.
Levenskwaliteit voor de bewoners, nieuwe impuls voor de wijk
Het terugverdieneffect start vanaf dag één. Er is de drastische reductie van de energiefactuur voor verhuurder en bewoner. Maar ook woonplezier en levenskwaliteit winnen bij dit procedé. De BuildUp productkwaliteit is absoluut en gegarandeerd tot aan de kwaliteitsvolle afwerking. Daardoor ziet een gerenoveerde wijk er plots even aantrekkelijk en trendy uit als een nieuwbouwwijk. En dat biedt uiteraard heel wat maatschappelijk meerwaarde voor bewoners, wijk en gemeente of stad.
Wattrelos: uniek pilootproject wordt de norm
Het concept van BuildUp slaat goed aan in Frankrijk waar men na het Goede Nederlandse voorbeeld ook gestart is met een grote retrofit-renovatiegolf. In Wattrelos bij Rijsel (F) heeft BuildUp 160 sociale woningen uit de jaren 60 in minder dan een jaar van label F naar energieneutraal getransformeerd.
Rond het digitale model van de wijk tekende BuildUp nieuwe gevels en daken die geproduceerd werden in Aarschot en vervolgens in snel tempo geplaatst werden in Wattrelos.