Recensie (Filip Canfyn): Stedenbouw kan ook zo

"Initiatiefnemer VIBE, met partners Bond Beter Leefmilieu, VRP, KU Leuven, ABLLO en Samenhuizen, liet Eva Heuts (VIBE) en Erik Grietens (BBL) een inspiratieboek maken vol voorbeelden van ruimtelijke en stedenbouwkundige ingrepen, die onder de noemers ‘participatief’, ‘natuurlijk’, ‘verbonden’, ‘aanpasbaar’, ‘circulair’ of ‘inclusief’ vallen. Deze onbescheiden ambitie levert een verdienstelijk werkstuk af, dat zich prettig laat doorbladeren maar té veel wil", aldus Filip Canfyn in deze recensie. 

Die té veel wordt té verkennend en mist diepgang. Als iedereen, die vernoemd wordt als ontwerper of opdrachtgever, één boek koopt, wordt het geheid een bestseller maar die overdaad houdt het informatief niveau laag en vooral weinigzeggend voor wie de concrete situatie en context van de locatie of het ontwerp niet kent. Bovendien gaat het minder om realisaties of om evaluaties van de uitgevoerde realiteit en meer over voorwaardelijke intenties (meer plannen dan plans). Wie de ontwerpactualiteit wat volgt krijgt vooral usual suspects als voorbeelden, en voor de leken wordt het te warrig.

Dit is een boek voor ambtenaren met een structureel dipje, voor ontwerpers met een koppige writer’s block, voor Gecoro-leden met een onvermoede leergierigheid en voor ontwikkelaars met een late roeping. Dit receptenboek laat mij alvast op mijn honger zitten.

Stedenbouw kan ook zo. 
Toekomstbestendige stedenbouw en ruimtelijke planning
Public Space, 2022

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage