Stiebel Eltron klaar voor smart grid

De evolutie op de energiemarkt duwt de gebruikers steeds meer in de richting van zelfconsumptie. Warmtepompspecialist Stiebel Eltron wil dit actief stimuleren door al zijn toestellen uit te rusten met de nodige functionaliteiten om op een smart grid te werken.

De uitrol van de digitale meter – en het einde van de ‘terugdraaiende teller’ – motiveert de consument om anders om te gaan met energie. Stiebel Eltron merkt een trend naar zelfconsumptie, waarbij vraag en aanbod van de energiebronnen op elkaar worden afgestemd. Maar het succes van dit nieuwe energielandschap zit in de optimale afstemming van productie op afname. Hiervoor moet de intelligente elektriciteitsmeter zorgen. De energiekosten zullen verminderen als er verstandig wordt ingespeeld op de variërende energieprijzen, waarbij energieleveranciers de kWh prijs aanpassen aan vraag en aanbod.

 

klaar voor de toekomst

Stiebel Eltron speelt in op die evolutie en onderzoekt oplossingen die de zelfconsumptie van gebruikers verhogen. Toestellen die kunnen gekoppeld worden aan de smart grid waarbij verbruik en consumptie op elkaar worden afgestemd. De meeste toestellen van Stiebel Eltron zijn hier vandaag al voor klaar en mogen met trots het label ‘smart grid readyness’ dragen. Hiermee helpt Stiebel Eltron mee de toekomst uitzetten, waarbij bijvoorbeeld bij een overproductie aan elektriciteit van de zonnepanelen automatisch de zonneboiler wordt ingeschakeld.

Maar hét toestel bij uitstek om aan een smart grid te koppelen, is uiteraard de warmtepomp. Het is een verwarming op lage temperatuur met een afgiftesysteem met een langere reactietijd. Dit faciliteert een gelijkmatig verbruik met hoge inertie, wat uitstekend is om de energiebalans in een gebouw op peil te krijgen.

Naast verwarming is er ook nog de productie van sanitair warm water. Dit wordt steeds belangrijker, want door de betere isolatie daalt de verwarmingsvraag maar blijft de vraag naar sanitair warm water onveranderd, of stijgt zelfs door de nieuwe wellness mogelijkheden voor de particulier. Stiebel Eltron heeft – meer dan andere fabrikanten – ervaring opgebouwd in het intelligent sturen van de productie van sanitair warm water.

 

capaciteitstarief

Stiebel Eltron verwijst ook nog naar het capaciteitstarief voor residentiële aansluiting waaraan het VREG werkt. Dit betekent dat je binnenkort wellicht niet meer betaalt per gebruikte kWh, maar in functie van de grootte van de aansluiting naar het net. De particuliere gebruiker moet zich hierop voorbereiden, waarbij de smart grid-koppelingen van Stiebel Eltron deze uitdaging ondersteunen.

Bron: Stiebel Eltron

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage