Vaartlink: appartementen in harmonie met de omgeving

SENS architecten ontwierp een nieuw woonproject nabij het centrum van Willebroek. De naam van het project, Vaartlink, verwijst naar de ligging tussen de hoofdstraat en het kanaal: de vaart. Het bureau ontwierp 61 appartementen verdeeld over drie bouwblokken. Op de hoogste verdiepingen komen penthouses met grotere terrassen.

Het project voorziet ook in een ondergrondse parking met 54 parkeerplaatsen en 61 fietsstaanplaatsen. Het merendeel van de appartementen is zo georiënteerd dat ze zowel zicht hebben op de straatzijde als op de tuinzijde van het complex.

 

Harmonie met de omgeving

In eerste instantie zijn de architecten gestart met een evenwichtige studie om de drie bouwblokken in harmonie te brengen met de omgeving. Het project moest passen in het beeld van de Sint-Niklaaskerk, het kanaal en het klooster, maar ook bij de naastliggende woningen. Daarbij probeerden ze een maximaal aan groen te behouden alsook de synergie met het kerkplein.

De ontwikkeling vormt een driehoekige trapsgewijze opbouw vanaf de aanpalende appartementen en woningen in de straat. Deze opbouw wordt extra benadrukt door twee verschillende gevelmaterialen te gebruiken. De strakke witte gevels worden op doordachte plaatsen opgetrokken. Speelse raampartijen, verticale accenten in hout en asymmetrische vormgeving van de inpandige en uitkragende terrassen zorgen voor een levendig en dynamisch karakter in de omgeving.

 

Integratie van duurzame oplossingen

De platte daken van de appartementen zijn groendaken. Daarnaast is iedere woonunit voorzien van een individuele verwarmingsinstallatie op aardgas met daarbij ook een condenserende HR-TOP gekeurde ketel van het gesloten type CLV. De appartementen worden voorzien van vloerverwarming en verlucht door een ventilatiesysteem C+ met smart zones.

Bron: SENS architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage