Winkelen en wonen blenden perfect in sterk ruimtelijk project

Kalken, deelgemeente van Laarne, is sinds kort een opmerkelijke eyecatcher rijker. Langs de Dendermondsesteenweg pronkt een gloednieuwe en vooral atypische Spar, inclusief eet- en drinkgelegenheid. Bovenop de supermarkt integreerde Martens Van Caimere Architecten 9 woonunits. De strakke gevel met glas, beton, vezelcement en wit staal als basiselementen wordt vanaf het eerste niveau helemaal omhuld door geperforeerd cortenstaal, wat het geheel een bijzonder architecturaal karakter geeft. Even bijzonder, maar niet zichtbaar, is het vernuftig geïntegreerde technische verhaal waarbij warmterecuperatie centraal staat. Een knap staaltje ruimtelijke rendement.

“We waren op zoek naar een niet-alledaags ontwerp voor een niet-alledaags concept en ik denk dat het resultaat voor zich spreekt”, vertelt Philippe Serraes, zaakvoerder van Spar Kalken en sinds 2006 jaar eigenaar van de site. “Toen we hier terechtkwamen was er een tapijtenwinkel, maar de lokale tapijtindustrie ging toen al sterk bergafwaarts. We begonnen een kleine Spar in een stuk van het gebouw, maar omwille van de snelle groei en de pensioengerechtigde leeftijd van de eigenaars besloot ik het hele terrein te kopen om aan dit ambitieuze project te beginnen. Omdat er een parkeerprobleem dreigde, werden ook nog twee woningen die tegen de straatkant lagen gekocht om af te breken. Wat volgde was een vier jaar lange brainstorm over hoe we het concept wilden uitwerken. Een ding was zeker: het moest anders zijn, geen alledaags ontwerp en geen platte doos maar architectuur!” 

De vraag: winkelen en wonen

Philippe Serraes: “Het concept van een supermarkt met daarboven wooneenheden hadden we al lang in gedachten. Maar hoe zorg je er enerzijds voor dat de klanten van de supermarkt geen last hebben van de bewoners en hoe geef je de bewoners anderzijds voldoende privacy? Daarom wilden we bewust ruime appartementen met grote terrassen" De supermarkt wordt aangevuld met een restaurant/tearoom en vergaderfaciliteiten, waardoor de eigen slagerij, bakkerij en traiteursafdeling zowel de winkel als het restaurant kunnen bedienen. Philippe Serraes: “Het was een must om de supermarkt te combineren met ons eigen merk Margriet en een plek om te eten. Margriet is de naam van mijn grootmoeder, die erg lekker kon koken en altijd een van mijn lievelingspersonen is geweest. En zelf heb ik tijdens mijn studententijd altijd in de horeca gewerkt. Ik geloof in het concept van dagschotels, vandaar de keuze om ook eten te serveren in een ruimte naast de winkel. De menu volgt dagelijks het aanbod van Margriet in de supermarkt.”

“Philippe en Eva kwamen met een heel helder idee naar ons”, gaat Robbe Van Caimere van Martens Van Caimere Architecten verder. “We zijn er dan ook meteen ingevlogen. Het was heel snel duidelijk wat het zeker niet moest worden: een platte doos. Een groot voordeel was dat de site een gemengde zone is waar wonen en handelen gecombineerd mag worden. Die gunstige stedenbouwkundige voorwaarden hadden een positief effect op de snelheid waarmee we het project konden uitvoeren. En snelheid was belangrijk want de supermarkt moest te allen tijde open kunnen blijven.”

Het volledige artikel lees je hier.

Redactiebureau Palindroom maakte deze reportage in opdracht van het Vlaams Departement Omgeving, met medewerking van NAVMedialife (video) en Marc Sourbron (fotografie). 

Bron: Departement Omgeving

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage