Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Buildings’ werd het project PI59 in Amsterdam, een ontwerp van V8 Architects.
De herontwikkeling van het voormalige kantoorgebouw van de Royale Belge in Watermaal-Bosvoorde is onlangs bekroond met de European Heritage Europa Nostra Award. De Europese Commissie reikt al 22 jaar deze prestigieuze prijs uit en was erg onder de indruk van het tweede leven dat ‘Royale Belge’ heeft gekregen. Projectontwikkelaars CORES Development, Foresite, Urbicoon, Ape en architecten Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur, DDS+-architecten en MA2 (Francis Metzger) converteerden het gebouw in een multifunctioneel complex dat de naam Souverain 25 kreeg. “We zijn ongelofelijk trots met deze mooie erkenning”, reageren de ontwikkelaars en architecten.
Tonelli Design, bekend als icoon van glazen meubelontwerpen, lanceert Logica, een tafel die elegantie en functionaliteit samenbrengt. Dit exclusieve ontwerp, ontwikkeld door Fauciglietti Engineering, biedt een stijlvolle oplossing voor zowel moderne woonruimtes als eigentijdse kantoren. Of je nu op zoek bent naar een verfijnde uitstraling in je privé werkplek of naar praktisch design op kantoor, Logica past perfect in elke omgeving.
In de nieuwe Architectura-rubriek BEELD/VERHAAL verweeft architect Gie Bresseleers fotografie en persoonlijke verhalen tot een unieke kijk op bijzondere projecten wereldwijd. In zijn eerste column neemt Gie ons mee naar het Herdenkings- en educatiecentrum Nationaal Ereveld in het Nederlandse Loenen, een ontwerp van KAAN Architecten.
Het Hasseltse ontwerpbureau a-tract architecture kondigt met trots de voltooiing aan van het project VONK, een eigentijds nieuwbouwcomplex van 20 appartementen aan de rand van het centrum van Bilzen. Gelegen tussen de Demer en de Borreberg, biedt het project een bijzondere mix van stedelijke nabijheid en natuurlijke schoonheid. De unieke ligging op een terrein met een hoogteverschil van bijna 9 meter leidde tot een inspirerend ontwerp dat de connectie tussen bewoners, landschap en architectuur centraal stelt.
Eind 2020 ging in Kortrijk het voormalige ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid tegen de vlakte om plaats te maken voor LOOF: een van de grootste stadsvernieuwingsprojecten van de voorbije jaren in de West-Vlaamse stad. Nu, vier jaar later, schakelt projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute een versnelling hoger met de eerste spadesteek voor de residenties Park Nolf en Gloriëtte. Die zullen in 2027 aan 98 gezinnen een nieuwe thuis geven in een groene oase. Het masterplan van het grootschalige project werd ontworpen door het Nederlandse bureau West 8. De gebouwen zijn van de hand van architectenbureau Office KGDVS.
Met een hoogte van 70 meter transformeert de Heldentoren, ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek, de skyline van Knokke-Heist en vermengt het de natuurlijke schoonheid van de kust met het stedelijke leven. De toren, gelegen op de historische locatie van het Grand Hotel-Casino Kursaal, biedt appartementen, winkels en restaurants met een adembenemend uitzicht op de Noordzee en het achterland.
Het project LOODS in de Loodsenstraat in Gent, in opdracht van Thuispunt Gent en ontworpen door Martens Van Caimere Architecten, die de architectuurwedstrijd won, transformeert een lang en ondiep stedelijk perceel tot een kwalitatief sociaal woonproject met 7 grondgebonden woningen en 4 appartementen. De grootste uitdaging was het optimaliseren van de beperkte ruimte, een voormalig braakliggend terrein waar eerder arbeiderswoningen stonden. De architecten kozen voor een innovatieve benadering door de klassieke woningtypologie 90° te draaien, waardoor de woningen meer daglicht en zuid-gerichte tuinen krijgen en ze ook beter aansluiten bij de omliggende stedelijke context.
Vlaanderens populairste dagelijkse fictiereeks ‘Thuis’ krijgt in Herent een nieuwe thuis. Projectontwikkelaar ION gaat in zee met ontwerpbureau AAVO Architects om op de oude transportsite van Vandenbroeck een opnamestudio van 5.618 vierkante meter te realiseren, inclusief ruimte voor opslag en kantoren.
Globachem is een familiebedrijf dat zich heeft gepositioneerd als een belangrijke speler op de Europese markt voor gewasbescherming. Sinds de aanwerving van hun eerste werknemer in 2003 is het bedrijf uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 100 medewerkers. Door deze groei werd het noodzakelijk hun kantoor in Sint-Truiden, dat oorspronkelijk plaats bood aan ongeveer 70 mensen, uit te breiden. In plaats van te kiezen voor een nieuw gebouw op een andere locatie, besloot Globachem te investeren in een uitbreiding van hun bestaande kantoor om ruimte te besparen en de ecologische impact te beperken. Het bedrijf ging daarvoor in zee met a2o architecten.