Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, en Bety Waknine, Directeur-generaal van urban.brussels, onthulden het startschot voor het programma van de 36ste Open Monumentendagen in het weekend van 14 en 15 september. Deze dagen, gewijd aan “Nieuw Erfgoed”, zijn een uitnodiging aan de Brusselaars en het grote publiek om een blik te werpen op een recent verleden dat nog steeds zeer aanwezig is in ons dagelijks leven en op de stad die werd gebouwd en getransformeerd van de jaren 1970 tot het begin van de 21ste eeuw.
De gebouwen van PTS Boom dateren uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Sinds de bescherming van de oudste delen van de school als monument in 2004 investeert de Provincie Antwerpen in de restauratie ervan. Het architectenbureau Erfgoed & Visie coördineert de restauratie, die in verschillende fasen wordt uitgevoerd. De renovatie van de gevels van de klassenvleugel, conciërgewoning en oude turnzaal- het meest monumentale deel van het complex - begon in 2022 en is nu succesvol afgerond.
CIVA presenteert de eerste solotentoonstelling die hulde brengt aan het leven, het werk en de nalatenschap van de in China geboren Belgische architecte Simone Guillissen-Hoa (1916-96). Deze voorvechtster van de modernistische architectuur was een van de eerste vrouwen die in België een eigen architectenbureau oprichtte. Haar carrière en persoonlijke leven hebben altijd de grenzen uitgedaagd die worden opgelegd door sociale conventies, gendernormen, religieuze dogma’s en raciale vooroordelen.
Verschillende delen van het gebouw, gelegen aan de Langeveldstraat 21 in Ukkel, waarin zich het kantoor en het persoonlijke appartement van architecte Simone Guillissen-Hoa bevinden, zijn beschermd als monument. Als voorvechtster van de modernistische architectuur was Guillissen-Hoa een van de eerste vrouwen in België die een eigen architectenbureau oprichtte. Het huis van Guillissen-Hoa is van historisch belang door het unieke ontwerp, dat ook de originele en ongewijzigde binneninrichting en het door haar ontworpen meubilair omvat.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn volgt het nieuws over de Askoy II, de Brel-boot, die dankzij lange jaren van restauratie door twee Blankenbergse broers opnieuw zeevaardig is. Weeral blijft in de berichtgeving onvermeld wie dat jacht ooit liet bouwen. Dat verhaal werd nochtans al eens verteld in deze rubriek: ‘Haantjeslei’ (02.07.19.).
Ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van cultuurcentrum Westrand in Dilbeek, vestigt kunstgalerie Lineair de aandacht op het beeldende werk van de architect van Westrand, Alfons Hoppenbrouwers, met de expositie 'Ruimte voor kleur en getal'. Deze tentoonstelling belicht de unieke combinatie van kleurgebruik en wiskundige verhoudingen in het werk van Hoppenbrouwers en viert zijn invloed op zowel de architectuur- als kunstwereld.
Langs de Kunstlaan in Brussel staat een markant brutalistisch kantoorgebouw, oorspronkelijk ontworpen door de broers Polak. De geplande klimaatvriendelijke transformatie van het iconische gebouw kreeg onlangs groen licht van de Stad Brussel. In minder dan zes maanden tijd zal het door architectenbureau B2Ai worden opgewaardeerd tot een energiezuinige en flexibele werkplek, met behoud van zijn kenmerkende prefab betonnen gevelelementen.
Tweemaal goed nieuws voor het recent Limburgs erfgoed. Zowel hotel Chemin de Fer in Tongeren als het voormalig administratief centrum in Hasselt worden alsnog behouden en herbestemd. En tweemaal lag protest tegen de niets ontziende sloophamer aan de oorsprong van de ommekeer in het dossier.
Het Brussels Gewest heeft grote delen van de iconische hoofdzetel van D’Ieteren in Elsene, een ontwerp van René Stapels, op de bewaarlijst geplaatst. Dat maakt Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw & Erfgoed Ans Persoons bekend. Haar collega en voorganger Pascal Smet startte de procedure hiervoor op in 2022. Brussel wil haar modernistisch en brutalistisch erfgoed beschermen en opwaarderen.
In het centrum van onze hoofdstad zijn de werken gestart aan een nieuwe landmark voor Brussel. Het iconische modernistische kantoorgebouw dat voordien dienst deed als hoofdzetel van bpost krijgt een mooie nieuwe toekomst met tal van stedelijke en hedendaagse functies. Het project van ontwikkelaars Immobel en Whitewood kreeg de naam OXY mee, geïnspireerd op haar typerende modernistische vorm. Deze grondige renovatie strookt volledig met de visie va het Brussels Gewest en de Stad Brussel om gebouwen niet langer af te breken, maar duurzaam te renoveren met respect voor het oorspronkelijk ontwerp. Het gebouw is een ontwerp van het Noorse bureau Snøhetta en het Belgische bureau BINST ARCHITECTS.