Met een investering van 5,4 miljoen euro transformeert de stad Kortrijk de Sint-Audomaruskerk in Bissegem tot een eigentijds en multifunctioneel wijkcentrum. Onder leiding van ontwerpbureaus Plano Architecten en NERO architectuur en stedenbouw krijgt het kerkgebouw een nieuwe invulling als publieke ontmoetingsplek, waar stedelijke diensten, verenigingen en buurtbewoners samenkomen. De herbestemming maakt deel uit van het bredere stadsvernieuwingsproject ‘Masterplan+ Bissegem’, dat inzet op duurzame herhuisvesting en versterking van de wijkwerking.
De Orleanstoren is al eeuwenlang een van dé symbolen van Aarschot. Het laatste relict van de middeleeuwse stadsomwalling schittert opnieuw als weleer dankzij een minutieuze restauratie, die in recordtempo en met het grootst mogelijke respect voor het historische erfgoed werd uitgevoerd. De geteisterde metselwerkconstructie is in ere hersteld, terwijl het ruïneuze karakter van de charmante toren intact bleef. Dankzij een nieuwe stalen wenteltrap met panoramisch uitkijkplatform kunnen inwoners en toeristen er weer volop genieten van een fraai uitzicht over de Parel van het Hageland. Architect van dienst was 61 Defacqz, in samenwerking met a2o architecten.
Het Brusselse architectenbureau Karbon’ architecture et urbanisme heeft de opdracht gekregen om de volledige coöperatieve tuinwijk La Cité Moderne in Sint-Agatha-Berchem te renoveren. Dit nieuws werd recent onthuld door architect Géry Leloutre tijdens een lezing in C-mine, georganiseerd door Architectuurwijzer. De tuinwijk, ontworpen door Victor Bourgeois in de jaren 1920, is een icoon van het modernisme en een van de bekendste coöperatieve woonprojecten in België. Karbon’ zal zowel de renovatie van de woningen op zich nemen als de publieke buitenruimte transformeren. Wie meer wil weten over de renovatie en andere projecten van Karbon’, kan de video-opname van de lezing hieronder bekijken.
Aan de Scheldekaaien in Antwerpen krijgt het iconische Loodswezengebouw een nieuwe bestemming als culinair belevingscentrum. Onder de naam Smaakhaven zal het een trefpunt worden voor chefs, ondernemers en foodies. Dit ambitieuze project, een samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen en AG Vespa, werd na een architectuurwedstrijd toegewezen aan het ontwerpteam van HUB en Origin Architecture & Engineering, in samenwerking met Ney & Partners, RCR, Daidalos Peutz en Tractebel. Het winnende voorstel combineert respect voor erfgoed met innovatieve ingrepen die de toekomstbestendigheid van de site waarborgen.
De herbestemming van de Sint-Annakapel in Dentergem is een van de meest spraakmakende architectuurprojecten van de laatste jaren. Dit is niet enkel te danken aan het panoramische dakterras of de unieke vergader- en evenementenruimte die er werd ingericht, maar zeker ook aan de sculpturale betongevel van de Escheriaanse uitbouw, die tot stand kwam via robotische serendipiteit. Hoe dit precies in zijn werk ging, vernamen we van een van architecte Lie Bormans, die begin vorig jaar samen met DMOA Architecten en het R[x]D-labo van de KU Leuven een Henry van de Velde Award in de wacht sleepte met dit veelbelovende concept.
Renovatie en herbestemming van gebouwen zijn cruciaal voor de toekomst van de bouwsector. Stijn Leroy, specificatieadviseur voor Gyproc & Isover bij Saint-Gobain, zal tijdens het Architectura-webinar op 13 maart zijn inzichten delen over hoe lichtgewichtsystemen bijdragen aan duurzame en flexibele renovaties. Gyproc speelt hierin een sleutelrol door innovatieve oplossingen te bieden die zowel energie-efficiënt als circulair zijn.
Renovatie en restauratie zijn complexe processen waarbij het behoud van erfgoed en de behoeften van de gebruiker hand in hand moeten gaan. Ruben Willaert, vennoot en co-founder van Herbé Heritage, is dagelijks bezig met herbestemmingen en de restauratie van historische gebouwen. Tijdens het Architectura-webinar op 13 maart deelt hij zijn inzichten en expertise over hoe we ons patrimonium kunnen bewaren zonder in te boeten op functionaliteit.
Op donderdag 13 maart 2025 organiseert Architectura een gratis en interactief webinar over renovatie en restauratie. Hoe kunnen we historische gebouwen behouden en tegelijk voldoen aan de hedendaagse eisen op vlak van duurzaamheid en energie-efficiëntie? Een panel van experts uit de architectuur- en bouwsector buigt zich over deze vraagstukken en deelt inzichten over innovatieve technieken en duurzame oplossingen.
Stel je voor dat we ontdekken dat we genoeg gebouwen hebben. Genoeg om onderdak te bieden aan alle behoeften en wensen van nu en morgen. We rekenen het nog een keer na, en inderdaad, de vierkante meters zijn toereikend. We moeten alleen de ruimte die de bestaande gebouwen bieden anders, beter en slimmer gebruiken.
Renovatie en restauratie zijn geen eenvoudige ingrepen, maar een delicaat samenspel tussen het respecteren van erfgoed en het aanpassen aan hedendaagse noden. Architect Wouter Callebaut, een autoriteit op het gebied van restauraties en renovaties, deelt zijn visie tijdens het webinar van Architectura. Het is een hele eer om hem als spreker te verwelkomen. Bekend van onder meer de restauratie van het Predikherenklooster in Mechelen, brengt hij een schat aan ervaring mee en een unieke kijk op de toekomst van erfgoedbeheer.