Akoestische dempende panelen van Print Acoustics in AZ Zeno

In maart 2018 wordt het nieuwe ziekenhuis AZ Zeno in Knokke opgeleverd. De tijdelijke vereniging van architecten AAPROG-BOECKX-B2Ai won in 2007 de wedstrijd van VZW Gezondheidszorg Oostkust om een nieuw ziekenhuis te ontwerpen. In verschillende ruimtes pasten de architecten de absorberende panelen van Print Acoustics toe, een divisie van Triplaco.

Het concept van het nieuwe ziekenhuis omvat totaalzorg. Dit betekent dat de ziekenhuisafdeling, het revalidatiecentrum, het zorghotel, de polikliniek, een auditorium, een publieke evenementenruimte en een helihaven allemaal omvat zitten in het terrein van 12 hectaren.

Het ziekenhuis voelt aan als een geruststellende en open zorgomgeving die inspirerend is. Het gebouw zweeft als het ware als een witte wolk boven het landschap.

 

Monumentale ontvangsthal

De Print Acoustics panelen werden in het AZ Zeno gebruikt in de monumentale ontvangsthal met aanmeldzones: zo werden Type M-panelen met microperforaties over de absorptiewand geplaatst, en Type Dr-panelen in de draaikolktrap in het centraal atrium en de wanden in de cafetaria.

In het auditorium werd een akoestische achterwand geplaatst die absorberende schuif- en draaiwanden bevat.

 

Print Acoustics in publieke en private gebouwen 

Print Acoustics produceert akoestische dempende panelen, deuren en losse elementen. Deze bestaan uit een kern in MDF met een toplaag in Print HPL van Abet Laminati, fineer, lak geweven vinyl of digitale bedrukking, en op de rugzijde of in het midden een akoestisch dempend glasvlies. De panelen worden steeds meer toegepast in verschillende publieke en private gebouwen zoals administratieve centra, congrescentra, sportcentra, scholen,…

Om de nagalm die veroorzaakt wordt door de menselijke stem te reduceren, ontwikkelde Print Acoustics de geluidsabsorberende panelen volgens het Helmholtz-principe. Zo verbeteren ze het akoestische comfort, en een dragen ze bij tot een gezonder binnenklimaat in gebouwen.

 

Testen in nagalmkamer

Vooraleer Print Acoustics de panelen, deuren of losse elementen op de markt brengt, worden ze getest in de nagalmkamer van een onafhankelijk akoestisch labo. Pas na een studie en de technische tekening van elke bestelling worden ze geproduceerd in de fabriek in Harelbeke. Tijdens en na het productieproces worden de producten gecontroleerd op hun kwaliteit.

Dankzij een vlotte samenwerking tussen bouwheer, architectect, bouwfirma, plaatsers van de panelen en Triplaco, waren de akoestische toepassingen voor AZ Zeno al in november 2017 afgewerkt, ruimschoots op tijd voor de voorziene ingebruikname in het voorjaar van 2018.

Bron: Triplaco

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage