B-architecten, aNNo architecten en OKRA transformeren ISA-site in Temse tot levendige woonbuurt

B-architecten mag samen met CAAAP, aNNo architecten en OKRA landschapsarchitecten de site van het voormalige Instituut Sint-Amelberga (ISA) in Temse transformeren tot een levendige woonbuurt. Publieke pleinen, gedeelde functies, winkels en een restaurant maken het plaatje compleet.
 

“De ISA-site biedt uitzonderlijke kansen om de stadskern van Temse te optimaliseren. Ze bevindt zich op het kruispunt van verschillende contexten waar stedelijke interventies op til zijn of in bepaalde gevallen al zijn aangevat. Bepaald door een onderzoeksproces van ontwerp en debat, en met het oog op de toekomst, zal ISA veel meer zijn dan een residentiële ontwikkeling. Deze ambitie wordt onderstreept door de naam van het project, ‘Gustave’, een referentie naar Gustave Eiffel, die de regio verbond met zijn Scheldebrug in 1870”, klinkt het bij B-architecten.

 

Levendige buurt

De school, die al ruim tien jaar leegstaat, zal grotendeels worden afgebroken. Er worden meer dan 100 wooneenheden opgetrokken. De lay-out bewaart de historische abdij en zal verschillende architecturale volumes toevoegen met een eigen identiteit, verwoven met publieke en semipublieke pleinen die de verbinding maken met de kleinschalige architectuur van de stad. Om een levendige buurt te creëren is een grote variatie aan woontypologieën in het plan geïntegreerd, georganiseerd rond autovrije doorgangen. Gedeelde functies, winkels en een restaurant worden toegevoegd aan de historische en nieuwe gebouwen.


Verkeersvrije hub

Met nieuwe vormen van connectiviteit in het achterhoofd, zal het nieuwe plein op de hoek van de site een belangrijke rol spelen omwille van zijn potentieel om uit te groeien tot een verkeersvrije hub tussen de site en het commerciële hart van de gemeente. Dit wordt versterkt door het bewaren en uitbreiden van de informele doorsteken die gekend zijn bij de inwoners van Temse.

Bron: B-architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage