B-architecten ontwerpt nieuw duurzaam bouwproject BASALT in Olen

De eigenheid van het dorp behouden en het creëren van een aangename, groene sfeer in het dorpscentrum. Dat waren voor B-architecten de drijfveren achter het ontwerp van BASALT, een nieuw woonproject in Olen in opdracht van Elements Development NV. De omgeving is nog een grote troef. De collectieve parktuin biedt openheid en rust, terwijl de vloeiende mix van een -en meergezinswoningen kan profiteren van de centrale ligging nabij scholen en winkels.

BASALT omvat een goede mix in types van woningen: van open bebouwing met een private tuin en parkeerplaats, tot appartementen van 1 tot 3 slaapkamers. Het resultaat zal zowel jong als oud aanspreken. De meergezinswoningen krijgen toegang tot zowel een collectieve parktuin als een gemeenschappelijke fietsenstalling en ondergrondse garage.

De gebouwen werden ontworpen met de lokale stedenbouwkundige en architecturale beeldtaal indachtig. Een goed, samenhangend verhaal, omtrent de gebouwvolumes, wordt geschreven met oog voor schaal, morfologie en een correcte inplanting in het dorp. . De gebouwen profileren zich als onderdeel in de straat zonder een dorpse on-eigen schaal en architectuur te introduceren.
 

Straatbeeld

De gebruikte materialen voor de aanstormende woningen zijn vanzelfsprekend het resultaat van de bewuste keuze voor een dorpseigen architectuur. Aarderood metselwerk met subtiele verschillen in steen en voegkleur, metselverband en  detaillering, vormen de basis voor de woningen. Een betonnen plint zorgt op zijn beurt voor de overgang naar het maaiveld.
 

Duurzaam bouwen

Ook duurzame bouwtechnieken worden niet uit het oog verloren. De woningen voldoen namelijk aan de BEN-norm. Verwarming, koeling en ventilatie worden voorzien op niveau van de individuele woning. Het is de taak van de zonnepanelen op de zuidzijden van de hellende daken om die ambitie waar te maken.

Ingenieursbureau Concreet houdt zich bezig met de stabiliteit van de gebouwen, terwijl Groep Dirk De Groof zich buigt over de EPB-verslaggeving. De studie akoestiek wordt uitgewerkt door Bureau De Fonseca bv.

Bron: B-architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage