Bijzondere gevelproporties voor atypisch kantoorgebouw NWLND Rogiers Vandeputte

Office Park is een duurzaam kantoorgebouw in Lokeren. NWLND Rogiers Vandeputte verleende het complex een atypisch karakter door de functies te organiseren in stroken. De kantoren zijn ingericht aan de noordzijde terwijl een circulatiestrook aan de zuidzijde tegelijk als akoestische en klimatologische buffer fungeert en als levendige voorgevel is uitgewerkt. De bijzondere gevelproporties en de robuuste betonstructuur bepalen de uitstraling van het gebouw. Het gebouw is ontworpen in samenwerking met Establis, BM Engineering en Daidalos Peutz en gebouwd door Mathieu Gijbels

Office Park omvat twaalf kantoorunits variërend van 150 m2 tot 400 m2 die onderling kunnen geschakeld worden tot grotere plateaus. Op het gelijkvloers is er een gemeenschappelijke vergaderzaal gekoppeld aan de genereuze inkomhal met uitnodigende ronde trap. Onder het kantoorgebouw bevinden zich een parking voor 47 wagens en de technische ruimtes. Het terrein is georganiseerd in langse stroken: groene bufferzone, maaiveldparking, gebouw, infiltratievoorziening.

 

Atypische indeling

Het gebouw zelf is eveneens georganiseerd in stroken: kantoren aan de noordzijde door middel van  verticale kernen gescheiden van de circulatiestrook aan de zuidzijde. De circulatiestrook functioneert als klimatologische en akoestische buffer voor de zonnewinsten en verkeersdrukte aan de zuidgevel. Het prismatische volume wordt aan beide langse gevels teruggetrokken om enerzijds de inrit van de parking te organiseren en anderzijds de luchttoe- en afvoer van de technische installaties toe te laten. Op die manier ontstaan de bijzondere genikte zuidgevel en gekartelde noordgevel.

Het ontwerp voor de site, het gebouw en haar gevels gaat om met de oriëntatie en de ligging tussen industrie en woonwijk. De uitwerking in stroken zorgt voor een atypisch kantoorgebouw (zonder centrale kern) waarbij de collectieve circulatie als levendige voorgevel wordt uitgewerkt. Deze collectieve ruimte is samen met de hoge inkomhal de plaats voor ontmoeting en interactie tussen de bedrijven. De kantoren genieten van uitbundig daglicht aan de noordzijde door de plafondhoge ramen, en van getemperd zuiderlicht via de zuidgevel en interne beglaasde wanden. 

 

Rationele structuur met architecturale uitstraling

Binnen een compact budget werd gezocht naar maximaal effect door een efficiënt ruimtegebruik binnen een zeer rationele structuur. Er werd ingezet op een aantal bijzondere architecturale elementen zoals de trap, balustrades, bufferruimte, gevelproporties en gevelaansluitingen die de uitstraling van het gebouw bepalen. De robuuste betonstructuur is tegelijk de afwerking.

De bufferzone wordt op een natuurlijke wijze geventileerd en gekoeld zodat de kantoorunits gespaard blijven van de zonnewinsten. Het gebouw werd volledig opgetrokken in prefabbeton waarbij grote aandacht is besteed aan de betonkwaliteit van de zichtelementen, zonder het industriële karakter ervan te ontkennen. Ook de gevels werden in industrieel beton opgetrokken maar komen door hun detaillering los van de industriebouw. Het BEO-veld met 63 boringen staat in voor de verwarming en koeling van het gebouw en wordt elektrisch gevoed door middel van zonnepanelen.

 

Duurzaam

Zowel de integratie van duurzame technieken, de oriëntatie van het gebouw als de doorgedreven isolatie minimaliseren het energieverbruik. Er wordt geen fossiele brandstof aangewend. De rationele structuur en vrije hoogte van de kantoorvloeren laten enerzijds toe om de indeling makkelijk te wijzigen, anderzijds om op lange termijn ander programma in het gebouw op te nemen. De terreinverharding is tot een minimum beperkt en zoveel mogelijk waterdoorlatend voorzien.

 

Bron: NWLND Rogiers Vandeputte

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage