Duurzame gevelsystemen voor Limburgs economisch epicentrum

Op de Corda Campus in Hasselt werden met Corda 2 en 3 recent twee nieuwe gebouwen opgeleverd. Het architectenbureau eld wou met de twee volumes een visuele overgang creëren tussen twee gebouwen die er al stonden. Die hebben respectievelijk een volledig glazen gevel en een meer gesloten façade met gevelsteen. Er werd gebruikgemaakt van twee gevelsystemen van Aliplast, MC-Wall en STAR75, om dat beoogde effect te sorteren.

De Corda Campus bestaat nog maar sinds 2013 en is in volle ontwikkeling. Van midden jaren 50 tot begin jaren 2000 huisveste de site ten zuiden van de spoorlijn Hasselt-Genk in de Banneuxwijk een Philips-fabriek. Daarna kregen de Philips-gebouwen na een renovatie een herbestemming als Research Campus Hasselt en werden ook twee andere gebouwen toegevoegd – vandaag gekend als Corda 5 en 4 – met de bedoeling hoogtechnologische en vernieuwende bedrijven aan te trekken. Zes jaar geleden vatte LRM, de Limburgse investeringsmaatschappij die economische groei in Limburg ontgint en stimuleert, vervolgens het plan op er het economisch epicentrum van Limburg van te maken en was de Corda Campus geboren.


Twee gebouwen met eigen karakter

En de definitieve vorm tekent zich stilaan af tegen de horizon. In 2013-2014 werd het gebouw Corda 1 nog gerealiseerd, de centrale spil van de Campus met op het gelijkvloers enkele commerciële ruimtes. Recent werden twee bijkomende kantoorgebouwen opgeleverd: Corda 2 en 3. Onder die gebouwen ligt ook een parking van 247 plaatsen. Het architectenbureau eld ontwierp Corda 2 en 3 en liet zich daarbij inspireren door de ligging ervan, tussen de gebouwen Corda 1 en 4. “We wouden twee gebouwen creëren met elk een eigen karakter en tegelijk een visuele overgang realiseren tussen de volledig glazen gevel van Corda 1 en de meer gesloten gevel van Corda 4”, zegt Geert De Clerck, architect bij eld. “Corda 2 kreeg net als Corda 1 een vliesgevelsysteem, maar er werd geopteerd om de beglaasde delen af te wisselen met enerzijds cassettes in aluminiumgrijs en anderzijds gezuurde beglazing. Het buitenschrijnwerk van Corda 3 is dan weer klassieker, net als de gevel met lichtgrijze steen, zodat het gebouw een mooie overgang vormt tussen Corda 2 en 4.”


Duurzaam

“We deden na overleg met hoofdaannemer Democo een beroep op Aliplast voor de profielsystemen die daarvoor nodig waren”, gaat De Clerck voort. “Eigenlijk was er voor beide gebouwen een ander systeem gevraagd, maar Aliplast kon aantonen dat het een duurzame buitenafwerking van de gevel kon realiseren die beantwoordde aan de lange levensduur waaraan de gebouwen moeten voldoen, met integratie van twee verschillende kleuren, wat dan weer perfect binnen het esthetische beeld viel dat wij voor ogen hadden.”

“Voor Corda 2 werd het systeem MC-Wall voorgesteld, waarbij eigenlijk gewerkt wordt met het klassieke systeem van klemlatten, maar dan in een supervlakke uitvoering waarbij toch het gewenste visuele effect verkregen werd, want het systeem maakt de grote overspanningen en daardoor doorlopende glasstructuren mogelijk. De aluminium profielen kregen een witte kleur om de gevel een zekere lichtheid te geven. Het gevelsysteem heeft enkele unieke pluspunten: makkelijk te (de)monteren, eenvoudig in onderhoud want geen siliconen- of rubbervoegen en eenvoudige vervanging van ruiten in geval van glasbreuk. Corda 3 kreeg klassieke raamprofielen van het type Star75. De uitspringende omlijstingen in zwart aluminium accentueren de ramen. Die zwarte raamprofielen vormen ook een sterk contrast met de lichtgrijze gevelsteen.”

“De gebruikte systemen zijn bijzonder duurzaam. Aluminium verslijt niet”, pikt Els Uvyn, projectmanager bij Aliplast, in. “En wanneer na verloop van tijd toch zou worden geopteerd voor andere profielen, dan kan het materiaal voor 95% hergebruikt worden. De producten zijn ook duurzaam op een andere manier; alles wordt van A tot Z gemaakt op onze site in Lokeren, van extrusie tot thermisch inrollen en lakken, waardoor we heel wat tussentijdse logistiek en de daarmee gepaard gaande uitstoot door transport, vermijden."


25 jaar kleurgarantie

“Net zoals voor onze andere producten geldt ook voor MC-Wall en Star75 dat er 25 jaar kleurgarantie op zit. Standaard zijn onze producten dan ook voorzien van een lak van seaside quality, geschikt voor agressieve milieus”, aldus Uvyn.

De architect is niet enkel tevreden over de producten van Aliplast. “Ook de begeleiding, gaande van initieel advies inzake systeemkeuze tot ondersteuning bij het uitwerken van de diverse details, was van hoge kwaliteit.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage