Een veelzijdig gemeenschapscentrum voor Stekene (A1AR-JUXTA-Furnibo)

Het team A1AR en JUXTA heeft samen met Furnibo de Design & Build-wedstrijd gewonnen voor het nieuwe Gemeenschapscentrum van Stekene. Het ontwerp voor de bibliotheek en de zalen is vanuit alle mogelijke gezichtspunten benaderd, waardoor het als het ware vijf verwelkomende ‘façades’ heeft, en een veelzijdig gebouw zonder achterkant is geworden. Het kernteam werkte voor dit wedstrijdontwerp samen met de studiebureaus Mouton (stabiliteit), Boydens Engineering /Part of SWECO (technieken en EPB), en Daidalos Peutz (akoestiek). Onderaannemer is ION. 

Het nieuwe Gemeenschapscentrum zal naast de sportinfrastructuur ‘De Sportstek’ komen te liggen. Het gebouw en de omgevingsaanleg vormen zo een sluitsteen voor de vrijetijdszone van de gemeente. Het project biedt onderdak aan een nieuwe bibliotheek, een grote polyvalente zaal, een theaterzaal, kantoren voor het gemeentepersoneel en alle bijhorende logistieke lokalen. De brede en royale gangen die het gebouw doorkruisen krijgen de functie van foyer, inkomhal en doorsteek. Als ‘interne dorpsstraat’ zullen ze een belangrijke plek voor ontmoeting worden.

De interne circulatie loopt organisch door naar buiten. Zo opent het Gemeenschapscentrum zich aan noordoostelijke kant naar het achterliggende en groene amfitheater. In het zuiden loopt de interne circulatie naadloos over in het ontvangstplein met geoptimaliseerde fiets- en voetgangersverbinding naar de iets verderop gelegen dorpskern.

De bibliotheek en de zalen hebben elk hun eigen toegang. Door de overige functies rond de polyvalente zaal te plooien, kunnen deze dienst doen als perfecte buffer naar de buurt. De ruime interne gangen vormen op hun beurt een akoestische buffer voor de verschillende ruimtes.

Rondom de site komen verschillende buitenzones, van een ruim bemeten ontvangstplein, over een trapveldje tot een natuurlijke groenzone. Zo leidt het ontvangstplein onmiddellijk naar de zaal, terwijl de groene zone mooi aansluit op de bibliotheek, waardoor een ‘leestuin’ kan ontstaan.

Het nieuwe gebouw vindt qua schaal aansluiting op de gemeentelijke architectuur, zonder in de schaduw van de sporthal te verdwijnen. Ook qua materialenkeuze zal het project aansluiten op de warme leefomgeving, met een combinatie van kleinschalige stenen, pastelkleurig aluminium schrijnwerk en gelakt schrijnwerk.

Het Bouwteam hechtte voor dit wedstrijdontwerp heel veel belang aan duurzaamheid in alle aspecten. De volledige Totem-analyse werd doorlopen en het team hanteerde ook de GRO-indicator van de Vlaamse Overheid. Het energetisch concept is volledig fossielvrij. Het gebouw wordt verwarmd door middel van geothermie. In de grotere lokalen zal het klimaat volledig met een energiezuinig ventilatiesysteem worden geregeld.

De aanvraag voor omgevingsvergunning is lopend. De start van de werken is gepland voor begin 2023. Het Gemeenschapscentrum zal in de loop van 2024 in gebruik kunnen worden genomen

Bron: Studio DADA

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage