Laagdrempelig en transparant uiterlijk voor nieuw administratief centrum in Hamme

De geplande ontwikkelingen in het centrum van Hamme – onder het motto ‘Hamme2020’ – zijn zeer ambitieus. Het project vormt een belangrijke hefboom binnen een ruimere strategie om het ‘Hamme van de toekomst’ een gezicht te geven en omvat o.a. een vernieuwd gemeentehuis en administratief centrum. De opvallende gevelsteen Billund wasserstrich van Vandersanden geeft het project extra cachet. 

Het administratief centrum moet een positief imago uitstralen waar de burger en dus klantentevredenheid centraal staan. Om deze reden is het gebouw op de begane grond voorzien van een open, transparant en zeer laagdrempelige inkomhal van waaruit de belangrijkste publiekgerichte diensten bereikbaar zijn. Deze centrale publieksruimte heeft goede verbindingen met het bestaande gemeentehuis. Het OCMW van Hamme zal eerstelijnshulp aanbieden op het gelijkvloers van de nieuwe vleugel en kan ook afzonderlijk functioneren, zonder aan de essentie van het ontwerp te raken én met behoud van de gevraagde verbindingen naar het bestaande gemeentehuis.

Door het gelijkvloers terug te trekken ontstaat er een overgangszone tussen buiten en binnen. Dezelfde ontwerpstrategie werd eveneens toegepast op de residentiële ontwikkeling. Hierdoor ontstaat een sterke binding tussen beide gebouwen enerzijds en tussen het publiek domein en het interieur anderzijds.

 

Speels en levendig

Het gebouw kan gefaseerd ontwikkeld worden en is met die reden volledig flexibel en modulair opgevat. De verdieping krijgt een ritmische gevel, om een flexibele inrichting in de volgende decennia mogelijk te maken. Op de stompe hoeken is er gekozen voor enkele sterke blikvangers die de prominente functies van het gebouw kenbaar maken. Speelse uitkragingen en hoekverdraaiingen markeren nieuwe publieke toegangen, nog versterkt door de nieuwe materialisatie en profilering van de Nieuwstraat. Hiervoor is gezocht naar een levendige gevel op schaal van de wandelende passant.

 

Technische fiche

  • Project: Administratief centrum en woonproject
  • Bouwjaar: 2016-2019
  • Opdrachtgever: Gemeentebestuur Hamme
  • Aannemer: Democo nv - Juri nv
  • Architect: Abscis architecten
  • Winnend project na architectuurwedstrijd
  • Gebruikte gevelsteen: Billund wasserstrich

Bron: Vandersanden

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage