M2 Architecten ontwerpt ‘zwevende’ appartementen voor Montevideo-project in Antwerpen

Antwerpen krijgt er een nieuwe landmark bij. Het gaat om de historische, leegstaande Montevideopakhuizen op ‘t Eilandje die nu deels omgevormd worden tot hippe kantoorruimtes. Het zal vooral het nieuwe residentiële deel ernaast zijn dat in het oog zal springen. Daar zullen namelijk de eerste zwevende luxeappartementen van Vlaanderen komen, zestien in totaal. Projectontwikkelaar DCA Woonprojecten ging hiervoor in zee met M2 Architecten. De werkzaamheden zijn zopas van start gegaan.

Zestien luxeappartementen op vijf meter hoogte die - bijna letterlijk - ‘zweven’ boven het Limaplein op ‘t Eilandje. Dat is in een notendop hoe het gloednieuwe Montevideo-project eruit zal zien. De eerste verdieping van het nieuwe gebouw én alle drie de verdiepingen erboven zullen maar liefst 13 meter uitsteken met een overkraging - oftewel een porte à faux - over de volledige breedte van de appartementen. Dit technisch huzarenstukje is haast ongezien in ons land, zeker voor een residentiële bouw. Speciaal voor dit project neemt ontwikkelaar DCA Woonprojecten een team van toparchitecten - waaronder M2 Architecten - onder de arm.

“Bij het ontwerp van het gebouw en de keuze van de materialen hebben we onze inspiratie opgedaan bij de haven en de oude havenkranen. We kiezen voor een speciaal soort staal die erg doen denken aan de industrie die hier vroeger heerste. Het resultaat is een markant gebouw dat uniek zal zijn in het Antwerpse stadsbeeld. Of sterker nog: uniek in het Belgische landschap”, aldus Philip Mortelmans, M2 Architecten.
 

Stukje geschiedenis

Al even opvallend is dat het om de herontwikkeling van één van de laatste originele pakhuizen op ‘t Eilandje gaat. Voor de restauratie - in samenwerking met Callebaut Architecten - hergebruikt projectontwikkelaar DCA Woonprojecten zoveel mogelijk materiaal. Maar liefst een derde van de kosten gaat volledig naar de restauratiewerken. Zo worden de 2.500 m2 originele klinkers opnieuw aangelegd, wordt de honderd jaar oude structuur van het plafond als vanouds hersteld, keren de muren terug in hun originele staat en krijgen de oorspronkelijke houten poorten een serieuze opknapbeurt.
 

Honderd jaar oude pakhuizen

Dat deze nieuwe ontwikkeling op ‘t Eilandje komt, hoeft niet te verbazen. ‘t Eilandje stond ooit vol met pakhuizen maar toen de industrie daar stilaan wegtrok, duurde het niet lang voor het één van de vergeten plekken van Antwerpen werd. Vandaag is sprake van een totale heropleving en is de wijk één van de snelst groeiende wijken van Antwerpen: tussen 2010 en 2015 alleen kwamen er 58 nieuwe gebouwen bij.

Het Montevideo-project - verwijzend naar de opslagplaats van goederen uit Uruguay - is één van de meest recente ontwikkelingen aan de westkant van ‘t Eilandje. In totaal komen er op de site van de honderd jaar oude pakhuizen twaalf luxeappartementen, vier penthouses met privézwembaden, twee horecazaken, een supermarkt, een ondergrondse parking en 12.000 m2 aan kantoren en commerciële ruimtes.
 

Hybride werkplekken

Fosbury & Sons neemt haar intrek in de oude pakhuizen met maar liefst 10.000 m2 aan werkplekken. Deze Antwerpse speler - die volop inzet om een nieuwe manier van werken te stimuleren - begon in 2016 met één vestiging en opende eind vorig jaar een tweede in Brussel. De ruimtes die Fosbury & Sons zal innnemen, worden een inspirerende en professionele plaats waar kleine en grote bedrijven hun kantoor huisvesten. In Montevideo worden er ook extra grote private kantooroppervlaktes - van 100 tot 500 m2 - aangeboden. Tot slot komen er ook verschillende meeting rooms, eventlocaties en een lunchplek. 

DCA is zonet begonnen met de eerste werken van het Montevideo-project. Eerst vangt de bouw aan van de ondergrondse parking, daarna de restauratie en bouw van het nieuwe gedeelte.

Bron: DCA Woonprojecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage