MULTIPLE, Studio Roma, SEA en SECA geven make-over station Etterbeek vorm

De NMBS wil het station van Etterbeek een grondige make-over geven, waardoor het een echte toegangspoort wordt tot de stad en de naburige universiteitswijk. De openbaar vervoersmaatschappij  heeft daar nu ook - samen met de Brusselse bouwmeester - een ontwerpteam voor aangesteld. het Brusselse MULTIPLE architecture & urbanism samen met Studio Roma, SEA en SECA Engineering

"Het winnende ontwerpvoorstel staat voor een station dat resoluut op de toekomst gericht is", klinkt het in het rapport van de Brusselse bouwmeester. "Het bijzonder luchtige hoofdgebouw heeft een groot wit metalen dak en is volledig open naar de openbare ruimte. Onder dit dak bevindt zich een reeks entiteiten met verschillende functies: loketten, wachtruimte, fietsenstalling, winkel enz. De rest van het gebouw is beschikbaar voor andere activiteiten, zoals foodtrucks."

"Het gebouw lijkt op het eerste gezicht homogeen maar is in werkelijkheid een knap staaltje van doordachte materiaalkeuzes. De structuur van het gebouw volgt een bepaald patroon, terwijl voor de functionele zones telkens andere materialen gekozen werden."

"Het winnende team ziet de perimeter van het station verder dan het gebouw alleen en ontwerpt een soort multimodaal knooppunt op de schaal van de wijk, dus met inbegrip van de andere omliggende vervoersmodaliteiten (trams, bussen enz.). De bedoeling is het hele knooppunt een visuele identiteit te geven om alle onderdelen met elkaar te verbinden. Drie liften leiden naar de perrons. De historische daken die de trappenhuizen overspannen zijn bewaard gebleven, evenals de gebouwen langs perron vier. Langs hetzelfde perron bevindt er zich een nieuwe openbare ruimte die opgedeeld is in verschillende zones zoals een bistro in het historische gebouw, een speelruimte, een klein stadsbos en een ontmoetingsplaats."

"Het station wordt zo een perfecte plaats voor ontmoetingen en uitwisselingen, die de andere omliggende vervoersmodi integreert en zich opent naar de universiteitswijk."

 

Andere kandidaten

De andere kandidaat-ontwerpteams bestonden uit: 

  • BAUKUNST – Origin Architecture & Engineering - Greisch  - Landinzicht 
  • Arcoteam - AREP - TPF Engineering - Ney & Partners - BBS 
  • CERAU – Tractebel – INSTINCT - Mingers

 

 

Bron: bma

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage