Niet gekend, wel bemind: The Treehouse van Baumraum (Britt Vossen)

In de rubriek 'Niet gekend, wel bemind' nodigen we architecten uit om zelf een geliefd project van een collega in de kijker te zetten dat nog niet eerder de aandacht kreeg die het verdient. De bachelorstudenten architectuur aan de UHasselt kregen precies die vraag van hun docenten Iwert Bernakiewicz en Ludo Schouterden. De studenten gingen op zoek naar verborgen parels in eigen land en maakten er een boeiende reportage over, die wij mogen publiceren op Architectura. Britt Vossen zet graag The Treehouse in Hechtel-Eksel van Baumraum in de schijnwerpers.

Ken je zelf een minder gekend project van een collega-architect dat je graag in de kijker wilt zetten in de rubriek 'Niet gekend, wel bemind'? Laat het ons weten via info@architectura.be

 

Hoe en wanneer hebt u het project leren kennen? 

Door zelf van Hechtel-Eksel te zijn, wist ik natuurlijk al dat er veel te ontdekken valt in deze groene omgeving omtrent wandelen, fietsen... en andere recreatiemogelijkheden. Nu bracht laatst een wandeltocht doorheen Bosland me tot een pareltje verborgen achter de bomen. 

 

Wat was uw eerste indruk? 

Nieuwsgierig als ik ben, ging ik kijken wat dat nu precies was. Tot mijn verbazing verschool zich achter deze bomen een indrukwekkend bouwwerk in een mooi open veld, namelijk The Treehouse. Ik kon me herinneren dat ik hier ooit wel wat over had gehoord en wat foto’s had voorbij zien komen, maar wanneer ik het in het echt zag, was het toch wel een adembenemend ontwerp op hoge palen, echt zoals de naam het al doet vermoeden: een soort boomhut.

Wat spreekt u zo aan in dit project?

Na het gebouwtje wat ontdekt te hebben, trok een infobord in het open veld mijn aandacht. Dit bord wist me te vertellen dat The Treehouse een ambitieus project is dat bedrijven en organisaties wil aanzetten tot duurzaam ondernemen. De boomhut kan dienen als vergaderzaal, locatie voor brainstromsessies... en dient als uitvalbasis voor wetenschappelijk onderzoek. Ik vond het concept van vergaderen op hoogte op een prachtige locatie tussen de bomen erg interessant en wilde hier dan ook graag meer over te weten komen.

 

Kent u de ontwerpvisie achter het project?

The Treehouse is het resultaat van een samenwerking tussen papierfabricant Sappi, de gemeente Hechtel- Eksel, het Agentschap voor Natuur en Bos en het communicatiebureau Proximity BBDO. Deze vier partners willen bedrijven, politici en organisaties aansporen om duurzaam te werk te gaan in hun dagelijkse activiteiten. Het ontwerp is van de hand van de Duitse architect Andreas Wenning (architectenbureau Bauraum) die soortgelijke bouwwerken tussen de bomen ontwerpt van Duitsland tot in China.

In The Treehouse vind je een gemeubelde vergaderruimte die plaats biedt aan 15 personen alsook een keukentje en een toilet. Bedrijven of organisaties die brainstormen over duurzaamheid of innovatie kunnen de ruimtes huren. Ook fotografen weten The Treehouse te vinden en zien het bouwwerk als een uniek en fotogeniek decor. De locatie trok al meermaals de aandacht van filmploegen. Zo werden hier al meerdere afleveringen van het populaire VRT-programma ‘Dieren in Nesten’ ingeblikt.

The Treehouse is opgebouwd als een geplooid vel papier, die zowel binnen- als buitenruimtes omsluit. Het gebouwtje is gebaseerd op vijf elementen: twee hutten op verschillende niveaus, verbindingsterrassen, een trap en een verbindingsdak. In de onderste hut is een koffielounge, kitchenette toilet en technologieruimte voorzien.

De bovenste hut is gewijd aan vergaderingen en andere evenementen die passen bij deze prachtige ruimte tussen de bomen. De banken zijn bedekt met zachte kussens en omringen de ruimte, wat direct resulteert in een comfortabel en ontspannen gevoel, dat de mensen aanmoedigt om langer te blijven.

Alle apparatuur maakt gebruik van de bestaande voorzieningen (groene stroom en waterzuivering) van het nabij gelegen museum of is zelfvoorzienend (warmtepomp). Voor het verwarmings- en koelsysteem worden de nieuwste technieken gebruikt waarbij warmte wordt omgezet in een vloeistof die via buizen het transporteren naar de verwarmingsunits onder de banken. Het resultaat is een prettig, behaaglijk klimaat en de energiekost blijft erg laag.

In de zomer kan het systeem ook worden gebruikt om te koelen. Om het energieverbruik te minimaliseren, zijn alle lampen LED. In het toilet zijn daglicht- en bewegingssensoren geïntegreerd in de ledarmaturen.

De hutten en bovenste terrassen worden gedragen door in totaal 19 stalen palen. Elke paal is met de grond eronder verbonden d.m.v. funderingsschroeven die een minimale impact hebben op de bodem. Het plateauniveau bij de trappen (en de trappen zelf) zijn via trekkabels opgehangen aan een boom die nu mede deel wordt van de draagstructuur. De kabels zelf vallen niet echt op door de omgeving waardoor het lijkt dat het plateau zweeft.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage