Radiator met ventilatoren verwarmt en koelt fluisterstil en energie-efficiënt

Traditionele radiatoren verliezen terrein op de markt als gevolg van de opmars van de warmtepomp. Henrad nv voorziet met het VENTO-gamma een ultra-lagetemperatuurradiator met ventilatoren, die perfect geschikt is voor warmtepompen. Bovendien kan de VENTO radiator ook koelen, maar blijft hij fluisterstil.

Warmtepompen hebben in de laatste twee jaar hun weg naar de markt gevonden. Daardoor verliezen traditionele radiatoren met hoge temperatuurregimes aan terrein, zeker op de nieuwbouwmarkt. Dat voelt ook Steven Goos van Henrad nv. “De convectiewarmte van radiatoren daalt fors. Bij lage temperatuurverwarming, 40-45°C, moeten we daarom op zoek gaan naar een manier om een deel van de convectiewarmte te recupereren”.

Traditionele radiator met ventilatoren

Henrad nv presenteert daarom de VENTO Radiator. Een traditionele radiator die CV-zijdig wordt aangesloten en bediend met een thermostaatknop, maar die wel voorzien is van ventilatoren om op lage temperaturen een deel van de convectiewarmte te recupereren. “We hebben bewust geen boostfunctie in de ventilatoren gestoken. Dat zou te veel geluidsoverlast opleveren, wat als storend ervaren kan worden,” vertelt Steven.

De VENTO Radiator werkt volautomatisch. De elektronica in de ventilatoren meet de temperatuur van de omgeving en die van de radiator en vergelijkt deze met elkaar. Op basis van dat verschil worden de ventilatoren in twee standen aangevoerd en stoppen ze als de beoogde temperatuur wordt bereikt. Er is dus geen bedieningspaneel meer nodig.

Nieuwe modellen

Van het nieuwe radiatormodel bestaan twee uitvoeringen. De Everest Plan VENTO is uitgerust met een vlakke voorplaat en heeft een geïntegreerde onderaansluiting aan de rechterkant. De Compact VENTO is een versie zonder vlakke voorplaat en heeft een traditionele vierpuntsaansluiting die overhoeks wordt aangesloten.

Beide versies zijn verkrijgbaar in drie hoogtematen en verschillende lengtes tot twee meter. “Met de grotere modellen kunnen we op een regime van 30-35°C, 800W generen. Voor de meeste bovenkamers van een nieuwbouw volstaat dit, rekening houdend met de huidige isolatienormen”, vertelt Steven.

Snelle temperatuursverandering en een fris briesje

“Op de nieuwbouwmarkt zijn we de laatste jaren met onze traditionele radiatoren minder aanwezig,” zegt Steven. Maar het VENTO-gamma biedt nu een pasklare oplossing. “De benedenverdieping kan je in een nieuwbouw perfect uitrusten met vloerverwarming, ondanks dat de temperatuursverandering enige tijd vraagt omwille van het traag inert systeem. De andere kamers kan je vervolgens uitrusten met de VENTO-radiatoren omdat ze snel reageren. Dat is belangrijk, want bijvoorbeeld in slaapkamers kunnen gewenste temperaturen schommelen.” De VENTO geeft dus de mogelijkheid om op een laagtemperatuursregime toch met een radiator te werken, wat zonder ventilatoren niet mogelijk zou zijn.

De VENTO-radiatoren hebben nog meer in hun mars. In de zomer kunnen ze functioneren als passieve koeling. “Als de warmtepomp in koelmodus gaat, verspreidt deze met behulp van de VENTO-radiator een fris briesje door de kamer. Je moet wel rekening houden met het condenspunt waar je niet onder mag gaan. 17°C is het minimum”, waarschuwt Steven.

Herovering van de markt

Met de VENTO-radiatoren vindt Henrad nv opnieuw zijn weg naar de nieuwbouwmarkt. Het rest het bedrijf enkel nog het product kenbaar te maken bij architecten. “We merken dat vandaag de traditionele installateurs zweren bij de traditionele radiatoren en nog niet zo vertrouwd zijn met ventilatoren. Maar de mindset is alvast aan het veranderen”, besluit Steven.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage