Renson start bouw gloednieuw Outdoor Experience Center langs E17

In industriezone de Prijkels langs de E17 (Deinze / Nazareth / Kruisem) gaf Paul Renson (CEO Renson) donderdag de eerste spadesteek voor de bouwwerken van het gloednieuwe Outdoor Experience Center, het ‘outdoor living’ vlaggenschip van Renson dat tegen 2021 volledig operationeel moet zijn. Renson zet hiermee in op totaalbeleving in de tuin. Het ontwerpteam van Binst Architects had een 'tuinpaviljoen XXL' langs de snelweg in gedachten.

Net in z’n jubileumjaar 2019 – Renson blaast dit jaar 110 kaarsjes uit – gaan in de Prijkels de bouwwerken van start van de gloednieuwe ‘Outdoor Living’-afdeling van Renson. De nieuwe vestiging moet onderdak bieden aan zowel productie, burelen, test- en trainingscentra én showroom voor de jongste maar tegelijk snelst groeiende afdeling ‘outdoor living’ van de groep.

 

NOA: Renson + partners

“Met dit unieke project willen we dé internationale referentie worden voor totaalbeleving in de tuin,” verduidelijkt Dieter Heyman (Business Unit Manager Outdoor Renson) de ambities achter de nieuwe vestiging in de Prijkels. “Door de snelle groei van die afdeling waren we sowieso aan productie-uitbreiding toe. En dus verhuist de volledige ‘Outdoor Living’-business van Renson tegen 2021 naar hier. Van terrasoverkappingen over carports, gevelbekleding, tuinwanden, tuinverlichting en andere design tuinelementen: stuk voor stuk zullen die hier van de band rollen. Maar er is tegelijk ook ruimte voorzien voor een testcentrum, trainingsfaciliteiten, kantoren en een showroom van maar liefst 10.000 m². Die showroom zullen we trouwens niet alleen invullen. Dat doen we samen met andere spelers van hoogwaardige outdoor producten zoals tuinmeubilair, jacuzzi’s, buitenkeukens, tuinverlichting, … Kwestie van bezoekers onder te dompelen in een droomwereld waar alle elementen in de tuin piekfijn op elkaar afgestemd zijn. Kortom: een totaalbeleving voor de tuin, die op termijn ook terug te vinden zal zijn op www.noa-outdoor.com, de website waar tot dan de opvolging van het bouwproject te volgen is.”

 

Tuinpaviljoen XXL langs de snelweg

“Het hele ontwerp van deze nieuwe Renson vestiging in de Prijkels is ook effectief ontwikkeld vanuit de ‘outdoor living’ beleving die er achter zit,” verklaart Luc Binst (CEO Binst Architects) het ontwerp nader. “Dat bracht ons op het idee om het gebouw – met een indrukwekkende lengte van 300m – vorm te geven als een ‘tuinpaviljoen XXL’ langs de snelweg. Zowel kantoren, als productie en showroom zijn geïntegreerd in die paviljoengevel en dus is de link snel gemaakt met wat er achter die façade wordt gemaakt en verkocht. In de heel lichte en horizontale architectuur langs de snelweg zitten trouwens zowel eigen gevelelementen van Renson, als natuurelementen verwerkt, die het totaalverhaal rond ‘outdoor living’ nog versterken.”

 

Industrie 4.0: standardisation in customisation

“Renson zet sterk in op digitalisering,” aldus nog Dieter Heyman. “We willen niet alleen slimme oplossingen ontwikkelen voor onze eindklanten, maar willen tegelijk onze interne processen digitaliseren om in de toekomst nog beter te kunnen communiceren en efficiënt samenwerken met onze verschillende stakeholders. Een eerste stap daarbij is het ‘Sunrise’-project, het nieuwe ERP-pakket (SAP) dat parallel met de nieuwe vestiging in de Prijkels geïmplementeerd wordt. Daarnaast zetten we ook sterk in op de automatisering van de productieprocessen zodat we efficiënter kunnen produceren en onze concurrentiepositie tegenover het buitenland kunnen handhaven."

"Een intelligent machinepark zal in deze nieuwe productiesite voor een optimale productieflow zorgen, zodat we de toegevoegde waarde van de mensen op de werkvloer daar kunnen maximaliseren. Er komt een automatisch hoogbouw magazijn om profielen op te slaan en een speciaal ontworpen, computergestuurde productielijn (‘aorta’) om onderdelen efficiënt en volgens onze hoge kwaliteitsnormen samen te stellen tot bestellingen op maat. Dat maatwerk is voor Renson de focus voor de toekomst: door dat operationeel te kunnen standaardiseren, kunnen we ons verder differentiëren. ‘Standardisation in customisation’, zo noemen we het.”

 

Outdoor Experience Center in cijfers (www.noa-outdoor.com):

  • Totaal oppervlakte Renson-site: 10hA
  • Totale bebouwde oppervlakte: 65.000m² (productie: 50.000m² / Experience Center: 15.000m² (waarvan 10.000m² showroom en 5.000m² burelen). Eventuele latere uitbreiding van 35.000m² is mogelijk).
  • Aantal jobs ter plaatse (in verschillende fases): 100 arbeiders en 50 bedienden bij opstart van de site in 2021, 250 FTE’s in totaal binnen 5 jaar (waarvan 150 nieuwe aanwervingen), zonder seizoensarbeiders.
  • Investering: 75 mio Euro
    • 2021: oplevering volledige site

Bron: Renson

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage