ROBUUST geeft bibliotheek van Ninove een eigen gezicht

De bibliotheek is gelegen in het centrum van de stad, in een steegje tussen de Graanmarkt, Edmond De Deynstraat en Despauteerstraat. De gemeenschappelijke inkomsas met het cultureel centrum zorgt niet alleen voor moeilijke afsluitbaarheid en occasionele overlast, maar de bib mist hierdoor ook een eigen gezicht. De herinrichting van de bibliotheek moet de bib terug in de straat - en op de kaart - zetten en alle bouwfysische gebreken oplossen. Het ontwerp van ROBUUST architectuur & onderzoek grijpt terug naar de oorspronkelijke vorm, logica en ritmiek van het gebouw, ooit opgericht als lampenfabriek SIGTAY.

Back to basics

Het uitgangspunt bij het ontwerp van de bibliotheek voor ROBUUST bestond erin om de identiteit van het oorspronkelijke gebouw terug in ere te herstellen. Alle lagen die toegevoegd werden in de loop der jaren zoals vloeropbouwen, gevelafwerkingen en dakdichting worden terug verwijderd. De bib keert terug naar de basisvorm van het gebouw: een eenvoudige rechthoek met duidelijke betonstructuur.

 

Ontdubbelde gevel

De gevel wordt ontdubbeld in een schrijnwerkgevel met deels gesloten en deels open velden. Deze schrijnwerkgevel wordt opgebouwd in hout en aan de buitenzijde afgewerkt met een aluminium afdeklat. Alle technieken worden geïntegreerd in deze schrijnwerkwand. Nadien komt er een tweede gevel voorgehangen, opgebouwd uit vlakke vinnen in cortenstaal. Die gevel zal meteen dienst doen als zonwering.

De gevelafwerking en zonwering in gelaagde cortenstaalbanden geeft het gebouw een eigen beeld en resoneert als bladzijden van een boek. Met het gebruik van messing voor de borstwering en een aantal subtiele bouwkundige details, verwijst ROBUUST naar de messing fitting van de SIGTAY gloeilamp. 

 

Flexibele ruimte

Het concept van Open Library wordt ook geïntegreerd in de nieuwe layout van de bib. De eenvoudige, modulaire gebouwstructuur laat diverse opstellingen toe in de zuidelijke beuk om zo een flexibele, aanpasbare en duurzame ruimte te vormen die doorheen de tijd kan evolueren met de wijzigende noden eigen aan een openbare bibliotheek. "In deze zone zien we eerder een lage hybride opstelling in verschillende zones en thema’s, lage rekken en boxen met strips, cd's en dvd's, een speelruimte, een knutselzone en een relaxruimte voor tieners. Anderzijds zien de ontwerpers hier ook een mogelijkheid om meer afgebakende zones te creëren met een mini-cinema, of eerder polyvalente ruimtes voor boekvoorstellingen, presentaties, groepswerk", aldus ROBUUST. 

 

Circulair

“De vraagstelling van de stad Ninove zelf, uitgaande van maximaal hergebruik van de bestaande infrastructuur, maakt dat dit al een zeer circulair project is”, klinkt het bij ROBUUST. “Als ontwerpteam willen wij dit project verder circulair benaderen en ontwerpen.”

Zo werden alle technieken al van bij het schetsontwerp mee geïntegreerd. De nieuwe wandafwerking is zo gedetailleerd dat er ruimte voorzien is voor een technische koof per verdieping. Hierin is ventilatie en een groot deel van elektriciteit ondergebracht. De nieuwe vloeren worden uitgerust met vloerverwarming of vloerkoeling gevoed door een warmtepomp. Overige technieken (verlichting, branddetectie…) zullen allemaal via kabelgoten in opbouw verdeeld worden in de bibliotheek. Op die manier wordt maximaal ingezet op aanpassingen en flexibiliteit in de toekomst.

De opening van de vernieuwde bibliotheek is voorzien in de zomer van 2024.

Bron: ROBUUST architectuur & onderzoek

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage