Salons Rembrandt krijgt nieuwe toekomst als woonproject (Wielfaert Architecten)

Na het stopzetten van de activiteiten in de feestzaal Salons Rembrandt dwingt een nieuwe invulling van de site in het West-Vlaamse Anzegem zich op. Het ontwerp van Wielfaert Architecten in opdracht van Steenoven brengt verschillende functies samen namelijk kantoor, handel, appartementen en grondgebonden woningen. De gebouwen zijn vormgegeven rond een centrale open ruimte die zorgt voor groen en ontmoeting in de buurt.

De woningen, die aansluiten op de Pieter Busschaertstraat, en de meergezinswoningen langsheen de Oudenaardestraat, zijn ontworpen als contour rond het centrale groene binnenplein. De leefruimtes zijn telkens geschakeld rond en vormen een verlengde van de tuin. De bestaande bebouwing, evenwijdig met de Oudenaardestraat, wordt doorgetrokken op het perceel en vormt het volume van de meergezinswoningen waarbij op strategische plaatsen openingen zijn gemaakt voor terrasruimte. De materialisatie van de meergezinswoning en woningen vormen één geheel.

Op de site zal er ook plaats zijn voor een handelsruimte van 116 m², 24 ondergrondse parkeerplaatsen en 18 bezoekersplaatsen, 6 carports en een gemeenschappelijke fietsenstalling.


Meerwaarde voor de buurt

Het project vormt een overgang tussen een woongebied ten zuiden en de invalsweg van Vichte ten noorden van het perceel. Door een mix van grondgebonden woningen en een meergezinswoning met centrale open ruimte past het project zich maximaal in de context van de omgeving in.

Het nieuwe woonproject speelt enerzijds in op het compact bouwen centraal binnen een gemeente, maar zorgt anderzijds voor een maximale ontharding van het perceel waar plaats wordt gemaakt voor groen en ontmoeting. De centrale groene omgeving zal opgeladen worden met speel- en tuinmeubilair om het vertoeven te maximaliseren.


Fossielvrij

Het bouwteam kiest voor een fossielvrije ontwikkeling en past daarom hernieuwbare technieken toe. De woonentiteiten zijn uitgerust met warmtepompen die de vloerverwarming aansturen. Er is maximaal ingezet op hergebruik van hemelwater waarbij het overtollig water wordt geïnfiltreerd in een wadi centraal in het terrein.

Bron: Wielfaert Architecten, Bereal

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage