Slimme betonoplossingen voor klimaatbestendige buitenruimtes

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Klimaatverandering stelt steden en gemeenten voor serieuze uitdagingen, want extreme neerslag en langere periodes van droogte veroorzaken heel wat risico’s en problemen. Openbare ruimtes moeten niet alleen uitnodigend en veilig zijn, maar ook klimaatbestendig. Hoe pak je dit aan tijdens het ontwerp en de inrichting? Stradus schotelt enkele suggesties voor. 

De noodzaak van blauwgroene oplossingen

Ondoordachte en overmatige verharding verhindert dat regenwater infiltreert, met wateroverlast en een dalend grondwaterpeil als gevolg. Daarnaast leidt te weinig groen tot minder biodiversiteit en onaangename buitenruimtes. Daarom zijn blauwgroene oplossingen hét antwoord. Ze maken een slimme en geïntegreerde combinatie van waterbeheer en vergroening met verharding.

Waterpasserende bestrating voor efficiënt waterbeheer

Efficiënt waterbeheer is essentieel. Waterpasserende bestrating speelt hierin een grote rol. Die zorgt ervoor dat regenwater niet afstroomt naar het riool, maar infiltreert in de bodem. Dit voorkomt piekbelasting van rioleringssystemen en draagt bij aan een gezonder grondwaterpeil.

Ontwerpers en beleidsmakers blijken soms nog terughoudend om waterpasserende bestrating in te zetten. Vaak zitten ze met vragen over draagkracht, gebruikscomfort, onderhoud en reglementering. Stradus heeft daarom innovatieve betonoplossingen die functionaliteit, gebruikscomfort en ontwerpvrijheid verenigen. De nieuwe generatie waterdoorlatende bestrating ondersteunt zo een efficiënte waterinfiltratie zonder visuele of functionele compromissen.

Modulaire groenbestrating: vergroening, toegankelijkheid én ontwerpvrijheid

Een ideaal ontwerp combineert esthetiek, ecologie en gebruikscomfort. Modulaire groenbestrating leent zich hier perfect voor en biedt veel ontwerpvrijheid. Met innovatieve concepten zoals Hydro Lineo en Eco Block uit het Stradus-gamma combineer je gesloten met halfopen verharding en groen. Dit zorgt voor goede infiltratie, vergroening en toegankelijkheid.

Ruimere toepassingsmogelijkheden dankzij aandacht voor gebruikscomfort

Voor toepassingen zoals winkelwandelstraten, pleinen en speelplaatsen zijn klassieke poreuze bestrating en bestrating met drainageopeningen geen optie. Stradus ontwikkelde daarom Hydro Store+. Deze hybride betonstraatsteen combineert het infiltrerende aspect van waterdoorlatende bestrating met de draagkracht en het gebruikscomfort van klassieke gesloten bestrating.

Tips voor een duurzame én reglementaire toepassing

De recente Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening voor Hemelwater (GSVH) bevat heel wat regels over de omgang met hemelwater. Waterdoorlatende verharding wordt officieel als infiltratiesysteem erkend als het aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als leidende speler in waterpasserende bestrating adviseert Stradus gemeenten, (landschaps)architecten en studiebureaus hoe waterdoorlatende bestrating reglementair toe te passen. Met jarenlange expertise deelt Stradus ook heel wat praktische tips rond het ontwerp en de uitvoering.

Bovengrondse infiltratievoorzieningen in multifunctionele openbare ruimtes

De GSVH stuurt ook sterk aan richting bovengrondse buffering. Infiltratievoorzieningen zoals regenwatertuinen en infiltratievelden bufferen hemelwater zodat het vertraagd in de ondergrond infiltreert. Met infiltrerende boordstenen voorziet Stradus in een efficiënte afvoer van overtollig water naar dergelijke groenzones. Dit ondersteunt de natuurlijke waterbalans. Om de multi-inzetbaarheid van openbare ruimte te versterken, biedt Stradus straatmeubilair en maatwerkoplossingen die dergelijke infiltratievoorzieningen eenvoudig in onze leefomgeving integreren.

Duurzaamheidsambities en CO₂-reductie

Ook maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen staat bij Stradus centraal. Zo stapte de firma als een van de eersten in de sector begin 2024 in het certificatietraject ‘CO2-prestatieladder’, met als doel haar CO2-emissies tegen 2030 aanzienlijk te beperken. Met resultaat, want eind november 2024 mocht Stradus het ‘CO2-bewust-certificaat’ voor een succesvol eerste deelnamejaar in ontvangst nemen.

  • Deel dit artikel

Onze partners