Vernieuwd plein als groene eyecatcher aan stadion van Waregem
Een knap voorbeeld van ontharding en vergroening en voldoende aandacht voor gebruikscomfort en toegankelijkheid, is het plein aan voetbalstadion Elindus Arena en tegenover Waregem Expo in Waregem. Het resultaat van een doordacht ontwerp is een prachtige groene eyecatcher waar men heerlijk kan fietsen, wandelen of ontspannen. Stradus vatte in een interview met de betrokken personen bij advies- en ontwerpbureau Sweco samen hoe dit onthardingsproject vorm kreeg en hoe groenbestrating, straatmeubilair en maatwerk boordstenen hun plaats binnen dit ontwerp verdienden.
De site ligt langs de ring van Waregem (R35) aan het voetbalstadion Elindus Arena en tegenover Waregem Expo. Wie vanaf de E17 richting het centrum van Waregem rijdt, komt er automatisch langs. “Voorheen was dit niet meer dan een geasfalteerde parking aan het stadion” vertelt Jeroen Vanhollemeersch. “Het stadsbestuur kwam bij ons met de vraag om van dit plein een landmark te maken als entree tot de stad. Gezien de dichte bebouwing was het zaak om maximaal groen in ons ontwerp op te nemen. Ook de komst van een kantoorgebouw, een hotel, 2 appartementsgebouwen en de vernieuwing van het voetbalstadion vroegen om een dynamische en flexibele invulling. Bij thuiswedstrijden van Essevee bevinden er zich zo’n 12.000 mensen in de directe omgeving. Op andere dagen is de nieuwe publieke ruimte een fijne ontmoetings- en ontspanningsplek.”
Netto ontharding van circa 50%
De asfaltparking met slechts enkele kleine, smalle groenstroken werd vrijgemaakt van autoverkeer en is enkel nog toegankelijk voor de hulpdiensten en voor captatiewagens (radio en tv) bij thuiswedstrijden. Jeroen Vanhollemeersch: “Een van de prioriteiten was om het regenwater op te vangen. Van het verharde deel stroomt het water nu af naar de wadi’s, waar het wordt gebufferd en in de bodem kan infiltreren. Bij een te hoge waterstand loopt het via speciale kolkaansluitingen over naar de regenwaterafvoer.”
“De paden voor het voetganger- en fietsverkeer zijn aangelegd in uitgewassen cementbeton. De overbreedte die nodig is voor de hulpdiensten en de zone voor de captatiewagens werd verhard met groenbestrating, in combinatie met een waterdoorlatende fundering. De huidige verharding beslaat 5850m², waarvan 1600m² groenbestrating. Tegenover het verharde terrein van 8000m² vroeger, is dat een ontharding van bijna 50%.”
Organisch maar strak ontwerp
“Het ontwerp werd enerzijds bepaald in functie van de verwachte looplijnen”, vult Kristof Van Impe aan. “Daarnaast wilden we inspelen op de architectuur van de verschillende gebouwen op de site. Zo ontstond een organisch, maar strak ontwerp. Het geheel van paden, plantvakken en wadi’s volgt een organische vorm. Om wat contrast te brengen, kozen we voor halfopen stenen met een strak lijnenpatroon dat bestaat uit 50% beton en 50% gras. Dit resulteert in een mooi lijnenspel.”
“Voor de zitplaatsen is een vlotte bereikbaarheid natuurlijk ook belangrijk. Dat is mooi gelukt door de toepassing van een gesloten steen in hetzelfde formaat als de groenbestrating. We kozen hier voor het Hydro Lineo XL-concept, dat een gesloten model met halfopen groenstenen combineert en bovendien voldoende bestand is tegen zwaardere belastingen zoals die van brandweervoertuigen en captatiewagens.”
Harmonieuze plantvakken op maat met geïntegreerde zitelementen
“Verspreid over het plein zijn er 7 groeneilanden aangelegd die op harmonieuze wijze in het organisch ontwerp opgaan. Door een eenvoudige brede afboording van de plantvakken worden de zitelementen mee geïntegreerd in eenzelfde beweging. De kantstroken voor de afboording werden op maat gemaakt, en ook de verloopbanden die overgaan in de zitelementen uit het Solids- en Seats-gamma zijn aangepast voor een nette aansluiting op de kantstroken."
"Voor de zitelementen kozen we voor een mix van 50% Solids en 50% Seats. Die laatste hebben een houten afwerking met een zitvlak en hier en daar ook een rugleuning. We beperkten de veelheid aan materialen om een zekere rust en harmonie te verkrijgen”, besluit Kristof Van Impe.