Stijlvolle facelift voor grauw opslaggebouw (KRAS Architecten)

Bedrijventerrein Gosset in Groot-Bijgaarden was lange tijd de thuisbasis van Corelio/Mediahuis, dat er onder meer zijn drukkerij en de redacties van De Standaard en Het Nieuwsblad vestigde. Intussen is de gekende mediagroep verhuisd en wordt de site volop omgetoverd tot het meerlagige en multifunctionele bedrijvenpark West Gate. In de eerste fase van deze grootschalige reconversie kreeg het opslaggebouw aan de straatkant een volledige make-over, inclusief een nieuwe buitenschil, een transparante stalen voorzetstructuur en een optopping. Het troosteloze volume van weleer huisvest voortaan onder meer een hippe coworkingspace van Fosbury & Sons en de Belgische vestiging van farmareus AstraZeneca. Ook Futurn, de projectontwikkelaar achter West Gate, heeft er een uitvalsbasis. Het ontwerp is van de hand van KRAS Architecten.

Oude bedrijfspanden en verloren gewaande sites nieuw leven inblazen via doordachte sanerings-, afbraak-, renovatie en/of nieuwbouwprojecten: dat is de corebusiness van Futurn. Deze ambitieuze vastgoedontwikkelaar heeft zich gespecialiseerd in de realisatie van moderne, polyvalente, duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijvenparken met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Een mooi voorbeeld van die vooruitstrevende filosofie is West Gate in Groot-Bijgaarden, dat gelegen is op een toplocatie langs de Brusselse Ring. “Door de vroegere Corelio-/Mediahuis-gebouwen deels af te breken en deels in een nieuw kleedje te stoppen, creëren we ruimte voor meer dan vijftig bedrijven”, vertelt Gunther Biddelo, managing partner bij Futurn. “Waar mogelijk bouwen we voort op de solide structuur en unieke volumetrie van de bestaande panden. Daarnaast maken de voormalige parkeerterreinen plaats voor twee prachtige bedrijfsgebouwen op maat. West Gate is veel meer dan een klassiek bedrijventerrein. We streven naar een inspirerende campus waar het aangenaam toeven is, inclusief een uitgebreid dienstenpakket (lunchvoorzieningen, meetingrooms, eventspaces, flexibele opslagruimtes, sportfaciliteiten ...) en optimale inbedding in een groen en duurzaam kader. De eerste fase van het project is inmiddels afgerond en oogt alvast zeer veelbelovend!”

 

Lichte, transparante voorzetstructuur

Het speerpunt van de eerste fase van West Gate was de herbestemming van het voormalige opslaggebouw. “Dat pand had veel meer in zijn mars dan de functie die het in het verleden vervulde”, klinkt het bij KRAS architecten. “De robuuste betonstructuur vormde de basis voor de transformatie naar een multifunctioneel bedrijfsgebouw. Het pand werd volledig ontdaan van zijn buitenschil, opnieuw ingepakt met een lichte, goed geïsoleerde buitenwand in U-vormige binnendozen en afgewerkt met witte gegolfde staalplaten. Op enkele strategische plekken hebben we stalen boxen in de gevel geïntegreerd, die via uitkragingen tot circa 4 meter letterlijk en figuurlijk uit het bestaande volume breken. Ze zijn door middel van chemische verankering opgehangen aan de betonstructuur en fungeren als ‘etalage’ van de verschillende bedrijfsunits.”

Hét uithangbord van het fraaie bedrijfsgebouw is de open staalstructuur aan de voorgevel. De zware betonnen TT-liggers in de vloeren maakten het moeilijk om het gebouw uit te rusten met nieuwe trappen en liften. Vandaar de keuze voor een lichte, transparante voorzetstructuur die alle bedrijfsunits en de parkings ontsluit. “Zo kreeg het gebouw ook meteen een flinke facelift”, vertellen de architecten. “De gevelbekleding bestaat uit horizontale banden met telkens een ander type golfplaat, die van elkaar gescheiden worden door stalen druiplijsten. De variatie van drie verschillende types golven (klein, middelgroot en groot) geeft de industriële façade een zekere finesse en creëert een interessant schaduwspel. De golfplaten in de voorzetstructuur zijn maximaal geperforeerd om gebruikers de nodige doorzichten te bieden en aangename terrassen te creëren (inclusief luiken die geopend kunnen worden). Tegelijkertijd werken ze zonwerend voor de grote raampartijen én garanderen ze brandtechnisch een veilige vluchtweg in openlucht. Dit alles zorgt ervoor dat buitenstaanders via de semitransparante gevel een glimp kunnen opvangen van de achterliggende bedrijvigheid.”

 

Geraffineerde interieurinrichting

Binnen in het gebouw is de meest in het oog springende ruimte de hippe coworkingspace van Fosbury & Sons, die de eerste en tweede verdieping inneemt. KRAS architecten werkte de interieurvormgeving uit in samenwerking met Going East, dat niet aan zijn proefstuk toe was. “We hebben de stevige betonkolomstructuur van het voormalige opslaggebouw en de hoge plafonds in betonnen TT-liggers bewust in het zicht gelaten. De coworkingspace is geraffineerd opgedeeld in afzonderlijk verhuurbare kantoorruimtes met gedeelde vergader- en ontspanningsfaciliteiten. De scheidingswanden – in de vorm van slanke witgelakte stalen frames op een borstwering in baksteen – zijn onderaan ingevuld met een laag gehamerd glas en bovenaan met transparant glas. De inrichting laat zich omschrijven als fris wit met warme accenten, gecombineerd met specifieke hedendaagse kunstinstallaties die de gezelligheid van ‘samen werken’ stijlvol benadrukken. Dit alles resulteert in een aangename, huiselijke setting.”

 

Staal in verschillende soorten en maten

Dat het gerenoveerde opslaggebouw zo’n stijlvolle look-and-feel heeft, is vooral te danken aan de vernuftige toepassing van verschillende soorten staal. Het is gebruikt als ruwbouwmateriaal, gevelafwerking én interieurelement. Het gaat om stalen binnendozen (160/600), 190 ton brandwerend geverfd constructiestaal in S235-kwaliteit, 850 m² stalen binnenwanden (opgebouwd uit kokerprofielen van 50 x 20 mm) en een stalen binnentrap in de vide van de coworkingspace, profielen in verschillende soorten en maten, golfplaten van Joris Ide (type 18-76-988, type 25-115-1035 en type 46-150-900) …

“Niet enkel de esthetische eenvoud en verfijning, maar ook de snelheid van montage en de budgetvriendelijkheid waren doorslaggevende argumenten bij de keuze voor staal”, zegt Brecht Vanbaelen, projectleider bij bouwbedrijf en staalbouwer Mathieu Gijbels. “Het ging om vrij complexe structuren, dus het was niet evident om alles tot in de puntjes uitgevoerd te krijgen. Er is een uitgebreid voorbereidingstraject met veel teken- en rekenwerk aan voorafgegaan. De grootste uitdaging schuilde in het feit dat we moesten voortbouwen op een bestaande constructie en dat we dus erg nauwkeurig te werk moesten gaan om alles te laten passen. Op basis van het digitale ontwerp van KRAS architecten hebben we het gebouw eerst volledig in 3D uitgewerkt om de meeste clashes al proactief te kunnen counteren en problemen op de werf zoveel mogelijk te vermijden. Dat BIM-model is ook gebruikt als communicatiemiddel tijdens het ontwerp- en uitvoeringsproces, zodat alles maximaal kon worden afgestemd op de wensen van Futurn. Het resultaat mag er absoluut wezen. Het is zonder twijfel een van de mooiste gebouwen die ik mee heb mogen realiseren in mijn tienjarige carrière bij Mathieu Gijbels, dus dat zegt genoeg!”

Bron: Infosteel

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage