Contactformulier

3ES Laserscanning

Unizo Limburg en 3ES pleiten voor lagere drempels naar aanbestedingen

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Kmo’s blijven ondervertegenwoordigd in overheidsopdrachten. Volgens Unizo Limburg moeten aanbestedingen van overheden daarom eenvoudiger worden. Bovendien moeten ze niet steeds naar de goedkoopste aanbieder gaan, vindt de werkgeversorganisatie. Om hier komaf mee te maken lanceert Unizo meerdere concrete voorstellen. 3ES in Bilzen-Hoeselt, marktleider in 3D-laserscanning, is alvast voorstander.

Te weinig overheidsopdrachten voor kmo’s ondanks vele troeven

Bart Lodewyckx (Gedelegeerd Bestuurder Unizo Limburg): “Onze lokale zelfstandigen en kmo’s vormen met meer dan 98% van de ondernemingen de grootste oorlogsvloot van onze economie. Maar bij de toewijzing van openbare aanbestedingen lijken ze wel een infanterie van het derde knoopsgat. De aanbestedingen in België vertegenwoordigen 70 miljard per jaar. Ongeveer 30% daarvan gaat naar lokale ondernemingen. Als kmo-provincie komen dus te weinig overheidsopdrachten naar Limburg.”

“Door hun lokale verankering en flexibiliteit, beschikken kmo’s nochtans over heel wat troeven. In de praktijk botsen ze echter vaak op te complexe procedures, administratieve lasten en oneerlijke concurrentie met grote bedrijven. Een overheidsaanbesteding voelt voor veel kmo’s als een escaperoom zonder handleiding – en zonder uitgang.

Goedkoop blijkt vaak duurkoop, getuigt 3ES

3ES scant gebouwen voor architecten, maar ook historische kerken of industriële complexen. De basiliek in Tongeren, het gerechtsgebouw in Hasselt of be-MINE in Beringen zijn maar enkele referenties. Zaakvoerder Marc Heylen: “Een plan is niet altijd correct. In het verleden zijn vaak aanpassingen gebeurd aan een gebouw. Een scan is dan ideaal, omdat je daarmee via een puntenwolk een driedimensionaal beeld krijgt. Van daaruit kunnen we een 2D-plan maken of een 3D-model bouwen. Op basis daarvan kan dan het ontwerp starten.”

3ES doet veel mee aan aanbestedingen omdat de overheid hun expertise nodig heeft, maar dat blijkt vaak complex. “De overheid kiest meestal de goedkoopste aanbieder, wat vaak uiteindelijk een dure koop blijkt te zijn. Als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Kwaliteitscriteria en een vermindering van de zware administratieve last zouden dat kunnen verhelpen,’ aldus Heylen.

Concrete voorstellen om drempels te verlagen

Unizo Limburg deed een bevraging bij zijn leden. Daaruit blijkt dat we nog ver van het Europese doel staan dat stelt dat 60% van de gunningen naar kmo’s moet gaan. Lodewyckx: “Opvallend is dat een aantal ons omringende landen het wel veel beter doen. In Duitsland, Nederland en Luxemburg bijvoorbeeld, gaan de aanbestedingen voor meer dan 60% naar zelfstandigen en kmo’s. Dat percentage ligt dus dubbel zo hoog als bij ons. Dat kan en moet veel beter. Daarom komen wij met een aantal concrete en positieve voorstellen om de drempels naar aanbestedingen te verlagen.”

“We roepen daarnaast onze steden en gemeenten op om hun eigen lokale ondernemers betere toegang te geven tot aanbestedingen. Een aantal geven al het goede voorbeeld. En dat mag gevolgd worden. Wie hier belastingen betaalt, hier de economie doet draaien en bij uitbreiding hier voor tewerkstelling zorgt, moet ook hier vooraan aan het aanbestedingsbuffet staan.”

Bron 3ES & Unizo Limburg

  • Deel dit artikel

Onze partners