Urban Yard: een boetiekhotel van Michel Penneman in hartje Brussel

Urban Yard is gelegen aan het Luchtvaartsquare, aan een zijrivier van de Zenne. Een stukje natuur in de stad. De inrichting van het hotel werd toevertrouwd aan Michel Penneman. Zijn vertrekpunt was de heraanleg van de binnentuin. Deze van oorsprong met bomen begroeide ruimte van 5 are is geleidelijk aan heringericht, waarbij vooral met lokale soorten werd gewerkt. Zo ontstond een lommerrijke binnentuin in hartje stad. Urban Yard is ondergebracht in een historisch karakterpand. Een karakteristiek gewelfd erkerraam brengt licht in het hotel. De eigenzinnige, speelse inrichting is anders dan anders. Ze zorgt voor een warme, vriendelijke sfeer waar gasten zich meteen op hun gemak voelen. .

Het Luchtvaartsquare onderging in het kader van het Wijkcontract Pequeur-Luchtvaart een grondige renovatie. Om de leefbaarheid te verbeteren, werd het square volledig tot voetgangerszone herbestemd. Langs de gevels werden bomen geplant, er werden bankjes en prullenbakken neergezet en er kwam een fontein die vanaf de grond belichte waterstralen omhoog spuit. Ook werden de grond en de gevels met spots en straatlantaarns belicht.

Het Luchtvaartsquare telt meerdere art-nouveaupanden. Het geklasseerde gebouw van de Prévoyance Sociale maakt de toon uit. Er zijn diverse activiteiten te vinden: een gespecialiseerde boekhandel, hotels, cafés … Kortom een uiterst aangename omgeving in een wijk vlakbij het Zuidstation. Het hotel is dus in hartje stad gelegen. Tegelijkertijd bevindt zich aan de achterzijde een binnentuin waar een zijriviertje van de Zenne doorheen stroomt.

 

Band tussen stad en natuur

De inspirerende locatie vormde de rode draad voor de herinrichting door Michel Penneman. Hij wilde de bruisende dynamiek van de stad en de ingetogen kalmte van de tuin met elkaar verbinden. De binnenvertrekken zijn zodanig ingericht dat de sfeer van beide werelden elkaar raakt. De hele look & feel van het hotel komt voort uit die band tussen stad en natuur. De bezoeker stapt een universum binnen dat stedelijk en groen tegelijk is. De binnenhuisarchitect schiep een sfeer die aan een wintertuin doet denken: warm, beschut, comfortabel. Begroeide plafonds, natuurlijke elementen op verrassende plekken, bostinten: Michel liet zijn fantasie de vrije loop en weet zo de hotelgasten te betoveren. Hij werkte daarbij samen met onder meer Pascale Risbourg van Zaventem Ateliers. Speciaal voor het hotel ontwierp zij een interactief behang vol verrassingen.

De designer koos er ook voor de intrinsieke schoonheid van het pand tot haar recht te laten komen. Zo krijgen het schitterend gewelfde erkerraam, de oude bakstenen die achter de pleister schuilgingen en de oude geklonken balken de aandacht die ze verdienen.

Deze nieuwe realisatie van Michel Penneman is een knap staaltje techniek. Hij slaagde erin samenhang te scheppen tussen drie gebouwen die eigenlijk niets met elkaar gemeen hadden: een voormalige opslagplaats, een verouderd hotel en een gemengd pand. 

 

Vruchtbare samenwerking

Urban Yard telt 77 kamers, een lichtovergoten ontbijtzaal en een binnentuin. De herinrichting gebeurde in opdracht van projectontwikkelaar Everland. Michel Penneman en Everland werkten al meermaals samen voor onder meer het meermaals bekroonde Hotel Pantone, geïnspireerd op de bekende kleurcodes, Yadoya, geïnspireerd op de ambiance van een Japanse herberg, Hygge, een hotel in Deense stijl, en recenter de transformatie van The Scott.

Bron: Forum Press Communication

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage