‘De groenste kantoren van Brussel’, zo omschrijft projectontwikkelaar Kolmont zelf Montgomery Parc, het kantorencomplex dat het momenteel verbouwt aan de Tervurenlaan om daarna te verhuren aan de Europese Commissie. Het project, naar een ontwerp van architectenbureau B2Ai, omvat bijna 24.000 m² kantoorruimte, een coworkingruimte en sportfaciliteiten. In het midden van het project komt een privépark van 5.000 m². Het ontwerp legt de focus op een gezonde werkomgeving, inclusief buitenwerkplekken, inpandige terrassen op de kantoorverdiepingen, ontmoetingsruimtes, sportfaciliteiten en fietsenstallingen op de gelijkvloerse verdieping. Zo wordt maximaal ingezet op het welzijn van de werknemers.
Langs de Brusselse Ring in Diegem verrees tussen midden 2021 en eind 2023 een gloednieuwe ontwikkeling met hoogwaardige werk-, vergader- en verblijfsfaciliteiten. Via zijn aantrekkelijke architecturale vormgeving, gebaseerd op vier ‘kwadranten’ met variërende bouwhoogtes, profileert The Wings zich niet alleen als een extra eyecatcher in het internationale kantoordistrict van Brussels Airport, maar vooral ook als een nieuwe referentie op het vlak van comfort, welzijn en duurzaamheid. Het is immers de allereerste kantooromgeving in ons land die mag pronken met een drievoudige certificering: BREEAM Excellent, WELL Gold én DGNB Gold.
Antwerpen is traditioneel één van de steden die het moeilijk heeft om jonge gezinnen in de stad te houden. Om daarop een antwoord te bieden is het nieuwe project terhaven aan het Kattendijkdok helemaal ontworpen op maat van gezinnen. Door Antwerpse en Zweedse architecten de handen in elkaar te laten slaan, is een gebouw ontworpen met 67 appartementen die een pak ruimer zijn dan de traditionele nieuwbouw. Er is ook een glijbaan als trap naar de binnentuin en voldoende bergruimte voor (kinder-)fietsen en kinderwagens. De grondwerken zijn ondertussen gestart. In het najaar van 2026 zouden de eerste gezinnen hun intrek kunnen nemen.
Het nieuwe hoofdkantoor van CM Limburg in Hasselt, ontworpen door architectenbureau archipelago, vormt een toonbeeld van de ‘het nieuwe werken’ en biedt een scala aan werk- en vergaderplekken, zowel binnen als buiten. Een opvallend kenmerk is het wandelpad dat als een boom vanuit de ingangszone door het gebouw groeit, waardoor verschillende werkruimtes met elkaar verbonden worden. Dankzij de modulaire opbouw kan het gebouw gemakkelijk worden aangepast aan toekomstige behoeften, wat CM Limburg in staat stelt om als organisatie te evolueren en op lange termijn een gezonde en comfortabele omgeving te bieden voor haar medewerkers, leden en vrijwilligers.
Langs de Kunstlaan in Brussel staat een markant brutalistisch kantoorgebouw, oorspronkelijk ontworpen door de broers Polak. De geplande klimaatvriendelijke transformatie van het iconische gebouw kreeg onlangs groen licht van de Stad Brussel. In minder dan zes maanden tijd zal het door architectenbureau B2Ai worden opgewaardeerd tot een energiezuinige en flexibele werkplek, met behoud van zijn kenmerkende prefab betonnen gevelelementen.
Op de Blue Gate-site in Antwerpen vond de officiële eerstesteenlegging plaats van de nieuwe gevangenis, in aanwezigheid van onder meer de staatssecretaris van de Regie der Gebouwen en de minister van Justitie. De bouw van deze gevangenis is een nieuwe mijlpaal in de uitvoering van het Masterplan Detentie en Internering in humane omstandigheden en zal de verouderde gevangenis in de Begijnenstraat vervangen. Het dossier heeft heel wat moeilijkheden en vertraging opgelopen, maar nu is de bouw eindelijk volop bezig. De gloednieuwe en moderne gevangenis moet er staan tegen 2026 en wordt gerealiseerd door het consortium Hortus Conclusus.
YPSO is strategisch gelegen in het hart van het Brussels International Airport-kwartier en maakt deel uit van een YPSO is strategisch gelegen in het hart van het Brussels International Airport-kwartier en maakt deel uit van een dynamische gemeenschap die onderdak biedt aan een diverse mix van lokale en internationale bedrijven en ondernemingen. Wanneer het huidige huurcontract van het financiële audit- en adviesbureau Ernst & Young in februari 2024 afloopt, voorziet ontwikkelaar Eaglestone voor het gebouw een omvangrijk renovatie- en uitbreidingsprogramma naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects.
De voormalige hoofdzetel van Confederatie Bouw (Embuild) aan de Lombardstraat in hartje Brussel wordt weldra omgevormd tot een modern en klimaatvriendelijk kantoorgebouw: ‘.CORE’. Stad Brussel heeft projectontwikkelaars EAGLESTONE BELGIUM en ION groen licht gegeven om het iconische gebouw herop te waarderen tot een energiezuinige en flexibele werkplek. Eind 2025 opent ‘.CORE’ de deuren voor de eerste werknemers.
Met het gevangenisdorp van Haren is het bouwteam, met onder andere architecten EGM & B2ai, studieburau Macobo-Stabo en THV Cafasso (aannemers Denys & FCC Construccion), erin geslaagd een penitentiaire instelling met humane vormgeving te creëren. Detentie dient namelijk in relatie te staan met normalisatie, rehabilitatie en integratie, rekening houdend met de vereiste veiligheidsvoorschriften. Maar er waren ook een pak technische uitdagingen. Zo stelde het BREEAM Bespoke programma qua akoestiek vergelijkbare hoge eisen als in healthcare projecten.
De Karel de Grote Hogeschool (KdG) en projectontwikkelaar Meir Corner legden de symbolische eerste steen van het nieuwe en duurzame project dat in hartje Antwerpen zal verrijzen. Project Meir wordt een historische mijlpaal voor KdG én een nieuw landmark voor de retailsector in de belangrijkste shoppingstraat van de stad. Voor het ontwerp van de campus werken KdG en Meir Corner samen met Binst Architects, VK Architects & Engineers (deel van Sweco), B-architecten en aNNo architecten. Het nieuwe gebouw vormt een combinatie van nieuwbouw en herbestemming van drie erfgoedpanden. Dankzij het ontwerp zal de nieuwe campus mooi aansluiten bij de omliggende historische panden.