Op 23 mei 2024 werden tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Antwerpse provinciehuis de laureaten bekroond van de allereerste editie van de Renaat Braemprijs. Het sociale woonproject Eksterlaar in Deurne van Ontwerpatelier Peter Jannes overtuigde de vakjury. Cohousingproject De Academie van B-architecten veroverde de harten van de publieksjury. En de Kloostersite in Meer van das.teamvanmeer! kwam met 1/4e van de online stemmen uit de bus als publiekslieveling.
De Residential Building Award van de Belgian Building Awards 2024 ging naar ectv architecten voor het project Cohousing Jean in Sint-Amandsberg. Het bureau vormde er een verlaten champignonkwekerij om tot het cohousingproject Jean. Op het perceel staan nu tien woningen rond een gemeenschappelijke tuin. Daarnaast voorzag de architect een collectieve werkplek, leefruimte, speelplek en wasplaats. Het project kreeg ook een rolstoeltoegankelijke inclusiewoning voor een persoon die zelfstandig woont maar af en toe wat hulp kan gebruiken.
De Renaat Braemprijs is de nieuwe driejaarlijkse architectuurprijs van de provincie Antwerpen. Deze prijs bekroont innovatieve woonprojecten. Uit verschillende inzendingen nomineerde een vakjury acht projecten, verspreid over de hele provincie. Ook het grote publiek kan via www.renaatbraemprijs.be een stem uitbrengen. Op 23 mei bekronen zowel de vakjury, een publieksjury als het grote publiek een winnaar.
Van 8 tot 12 mei 2024 reist Samenhuizen vzw onder de titel 'Rendez-vous in Lyon' naar 9 collectieve woonprojecten in Frankrijk. Onze zuiderburen kenden in het laatste decennium een interessante evolutie met talrijke woongemeenschappen. In de regio Auvergne-Rhône-Alpes zal Samenhuizen vzw zowel rurale als urbane projecten bezoeken, respectievelijk in Lyon, Grenoble en de Drôme.
Geen traditioneel Architectura-jaaroverzicht deze keer, maar een kritische duik in de vele honderden nieuwsberichten, opiniestukken en andere artikels die we in 2023 hebben gepubliceerd. Wat waren de urgentste thema’s, de heetste hangijzers, de trends en kwesties die de architectuurwereld en aanverwante sectoren het afgelopen jaar het meest beroerden? Het waren er veel, en we selecteerden er drie. Eén daarvan: betaalbaar wonen.
Tuin van Padua is een duurzaam, sociaal en toegankelijk cohousingproject voor 17 gezinnen in en rond de voormalige kerk Sint-Antonius van Padua in Gentbrugge. In de kerk werd een box-in-box geplaatst waar de bewoners vergaderen, koken, eten, feesten, en waar de kinderen kunnen spelen. Elk gezin heeft zijn eigen woning en daarbovenop delen de bewoners een bibliotheek, twee logeerkamers, een telewerkruimte, wasruimte, werkatelier, tuin en dakterras. Tuin van Padua excelleert dus in gedeeld en meervoudig ruimtegebruik. Bovendien werd het erfgoed maximaal gerespecteerd en zijn zo veel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. Kortom: een project dat de ruimtelijke kwaliteit echt verhoogt.
Stad Antwerpen selecteerde drie winnaars voor de vierde editie van de wedstrijd ‘alternatief wonen’. Het innovatief cohousingproject VillaVip in Merksem is één van de winnaars, zij vierden op 3 december de officiële opening met een buurtfeest. Ook Wooncoop De Wasserij en Collectief Goed vallen in de prijzen voor hun alternatief en vernieuwend woonproject. De winnaars ontvangen afhankelijk van het aantal wooneenheden een bedrag van 100.000 tot 500.000 euro. Met deze wedstrijd wil de stad innovatieve vormen van wonen stimuleren en inspelen op de nood aan een divers en betaalbaar stedelijk woningaanbod.
De provincie Antwerpen nodigt architectuurliefhebbers uit om deel te nemen aan de publieksjury van de gloednieuwe Renaat Braemprijs. Deze architectuurprijs, die elke drie jaar wordt toegekend, bekroont innovatieve woonprojecten die breken met traditionele woontypes. Iedereen kan momenteel woonprojecten indienen, waaruit een vakjury 8 projecten zal selecteren. De publieksjury speelt vervolgens een cruciale rol. Aanmelden voor de publieksjury kan tot 20 januari 2024 op www.renaatbraemprijs.be.
In opdracht van wooncoop ontwerpt ectv architecten het cohousing-project Moos°Herk in de Hasseltse deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk. Het projectgebied – bestaande uit een voormalig schoolsite en aanpalende weide – is in eigendom van de stad Hasselt en wordt via een erfpachtovereenkomst overgedragen aan wooncoop. Het ontwerp maakt connectie met de buurt en elkaar mogelijk door de vele ontmoetingsplekken. Want dat is wat cohousen doet, je kan op ieder moment van de dag kiezen voor me-time of ontmoeting. Niets moet, maar er wordt plots veel mogelijk.
Wie ziet het bos nog door de duurzaamheidsbomen? Immosites staan vol met ‘duurzame woningen’ omdat ze toevallig een zonnepaneel op hun slecht geïsoleerd dak hebben. Maar wat maakt een cohousingwoning nu écht veel duurzamer dan al die andere woningen? Eef Tanghe, zaakvoerder van Cohousing Projects, zet alle troeven onder elkaar in een verhelderend overzicht. Kijk en vergelijk.