Architecturaal winkelcentrum ‘Docks Bruxsel’ met unieke weerklank dankzij kleiklinkers

Docks Bruxsel, winkel- en ontspanningscomplex in Brussel in de buurt van de Van Praetbrug, werd ontworpen door ART & BUILD en gebouwd door BESIX-BPC en onderaannemer VIABUILD. De bestrating werd uitgevoerd met Vande Moortel-kleiklinkers. 
 

 


 

Het architecturale complex Docks Bruxsel kadert in een ruimer stadsproject: het omvormen van verlaten industriële woestenij tot een nieuwe levendige en dynamische wijk aan de rand van de stad. Docks Bruxsel is opgevat als een stadswijk bestaande uit straten, pleinen en gebouwen die zich toespitsen op handel en vrije tijd. De bestrating van kleiklinkers moet een natuurlijke verbinding maken met de omgeving en zachte mobiliteit bevorderen. 

 

Historische context

De historische context van de locatie was bepalend voor het gebruik van kleiklinkers. Belangrijk hierbij was het waarborgen van zowel een industrieel karakter als een stedelijke vrijblijvende uitstraling. Verder vereist het commerciële project een essentieel gebruikscomfort, zowel binnen als buiten. De subtiele kleurvariaties in de bestrating bevorderen de warme, aangename en gezellige sfeer die noodzakelijk is. De roodbruine tinten van de SeptimA Kastanje en Mahonie kleiklinker vormen hiervoor de basis, terwijl de grijze SeptimA Taupe en Olijf de dynamiek en levendigheid bepalen.  
 

Creatieve mogelijkheden

De continuïteit tussen interieur en exterieur was van groot belang binnen het architecturale concept. Kleiklinkers passen met hun veelzijdige creatieve mogelijkheden perfect binnen het plaatje. Buiten werd een visgraatmotief toepast en afgewerkt met rijnzand, terwijl binnen voor een halfsteensverband met beige cementvoeg werd gekozen. 

Het bestraten van ruimtes met een stedelijke look and feel in een commerciële omgeving is uniek en ongezien in Brussel. Docks Bruxsel onderscheidt zich, heeft zijn eigen identiteit in het Brusselse landschap en wordt bij het grote publiek positief onthaald.  

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage