BLAF kiest voor Rockmetal gevelpanelen in renovatie van Lokerse blikvanger

Het hoogste woongebouw in Lokeren zit dankzij BLAF architecten sinds kort letterlijk in een nieuw jasje. De grauwe betonnen gevel is warm en brandveilig ingepakt en aangekleed met Euroklasse A2 Rockpanel Metals gevelpanelen. Een speciale metallic glanscoating zorgt ervoor dat het gebouw vanuit iedere hoek anders wordt beleefd.

 

Het woongebouw van twaalf verdiepingen aan de Oud-Strijderslaan 10-12 ligt aan de belangrijkste invalsweg van Lokeren. Al van veraf is het goed te zien. “Niet alleen voor mensen die Lokeren inrijden is dit een bekend gebouw, maar ook vanuit tal van andere locaties in de stad zelf is dit gebouw beeldbepalend”, vertelt Bart Vanden Driessche, zaakvoerder van BLAF architecten, dat zelf ook in Lokeren gevestigd is. Het gebouw had een grauwe, betonnen gevel die alles behalve een mooi visitekaartje was voor de Durmestad. “Toen wij de opdracht kregen gegund voor een nieuwe geïsoleerde gevel, zagen wij de kans schoon om het gebouw niet alleen duurzamer en energiezuiniger te maken, maar ook levendiger en moderner.”

 

Vanuit iedere hoek een andere beleving

Vanden Driessche en zijn team gingen op zoek gegaan naar een gevelplaat die zorgt voor een wisselende ervaring. “De keuze voor plaatmateriaal was gauw gemaakt. De bestaande constructie wilden we niet te veel verzwaren. De plaat moest een ander soort reflectie geven wanneer je er vanaf een andere hoek naar kijkt, én wanneer je er op een ander moment van de dag langskomt. Duizenden mensen passeren en bekijken het gebouw dagelijks vanuit verschillende punten. Wat is dan mooier dan een gevel die lijkt te leven omdat ieder perspectief erop een ander beeld geeft?”

 

De kleur verandert bij weer en wind

Het oog viel op Rockpanel Premium Metals gevelpanelen in een op maat gemaakte kleur. Door de speciale metallic glanscoating oogt het gebouw van grote afstand wit, terwijl de gevel bij grijs weer juist blauwer kleurt en bij mooi weer haast groen lijkt. Dit wisselende kleureffect wordt versterkt door over de gehele hoogte van het gebouw geplaatste witte vinnen: verticaal geplaatste aluminium kokerprofielen die zo’n 10 centimeter uit de gevel steken. Vanden Driessche: “Als je het gebouw schuin benadert, geven deze vinnen extra ritmiek aan de gevel. Soms ervaar je het gebouw meer gesloten, en soms juist als een open gebouw. Gecombineerd zorgen de gevelplaten en de vinnen ervoor dat in het statig en aanwezig gebouw toch veel leven, kleur en afwisseling in de gevel zit.”

 

Een duurzame en brandveilige gevel

Projectarchitect David Leune van BLAF legt uit dat ze in eerste instantie kozen voor de producten van Rockpanel vanwege hun duurzaamheid. “De platen zijn gemaakt van geperste rotswol van basalt, een vulkanisch gesteente dat veel voorkomt in de natuur. De platen zijn eindeloos recycleerbaar, zonder verlies van kwaliteit en zijn hierdoor perfect voor circulair bouwen. Dat past als een bus bij de visie die wij als architectenbureau hebben, en bij de vraag van de opdrachtgever. Daarnaast is het ook een elegant plaatmateriaal dat de designvrijheid niet hindert.”

"Omwille van de hoogte van het gebouw en de woonbestemming, was brandveiligheid eveneens een zeer belangrijke voorwaarde", vult Jeroen Verdonck van aannemer Francovera aan. “De Rockpanel Premium A2 gevelpanelen van 11 mm dik die we gekozen hebben, mogen conform de nationale bouwvoorschriften als onbrandbaar worden geclassificeerd. Samen met de hier ook toegepaste ROCKWOOL gevelisolatie behaalt de gevel Europese brandklasse A2-s1,d0, dat maakt dit een ideale combinatie bij hoogbouw."

 

Even strak als eenvoudig te monteren

Het buitenspouwblad is eerst met renovatieankers mechanisch verankerd aan de bestaande betonstructuur.  Vervolgens is er ROCKWOOL isolatie toegepast en een aluminium regelstructuur geplaatst waarop de Rockpanel gevelpanelen mechanisch bevestigd zijn met blindklinknagels met kleine nagelkopjes in een bijpassende RAL kleur, die nagenoeg onzichtbaar zijn.

Ook Pieter den Haese van montagepartner Tectum Groep is tevreden over de gevelpanelen. “Bij renovatie van een gebouw van dit formaat loop je in de praktijk altijd tegen verrassingen aan. Dit gebouw heeft bijvoorbeeld veel aansluitingen, en een bestaande gevel die verre van recht bleek. Het ontwerp van de architect daarentegen is zeer strak, met een mooi horizontaal en verticaal lijnenspel. Om deze combinatie goed uit de verf te laten komen, moesten we in de voorbereiding flink puzzelen. Bij zo’n uitdagend project is het wel zo fijn als de gevelpanelen eenvoudig te verwerken en te monteren zijn. We werken graag met Rockpanel omdat hun panelen licht van gewicht zijn en kunnen worden bewerkt zonder speciaal gereedschap. Je zaagt ze bijvoorbeeld makkelijk op maat met traditioneel zaaggereedschap. Eens de lijnen zijn uitgezet, was het monteren van de gevelpanelen dan ook een eenvoudige klus.”

“We zijn bijzonder trots op het werk dat we geleverd hebben bij deze gevelrenovatie”, besluit Vanden Driessche, de glimlachende zaakvoerder van BAF. “De nieuwe gevel zal er voor zorgen dat de energierekening voor de huurders flink lager uitvalt. En dankzij de gevelpanelen hebben we deze grijze kolos omgetoverd tot een levendig en modern woongebouw dat een positieve impact heeft op de horizon van Lokeren.”

Bron: Rockpanel

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage