De Biehal in Lommel: circulaire schakelfiguur met sociale missie (DAM Architecten)

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Op de hoek van de Stationsstraat en Kliniekstraat in Lommel realiseerde DAM Architecten een uitgesproken poortgebouw voor maatwerkbedrijf De Biehal. Het project maakt deel uit van de zorgcampus Meysterbergen, waar verschillende gebouwen met een sociale invulling samenkomen. In opdracht van vzw De Biehal, en in samenwerking met hoofdaannemer Beneens, RaCo Studiebureau en groenspecialist Biotoop, werd een gebouw ontworpen dat niet enkel functioneert, maar ook verbindt. De Biehal vervangt de oude vestiging aan de Balendijk en biedt plaats aan een breed scala aan activiteiten op een nieuwe, centrale locatie.

Het gebouw ligt strategisch aan het begin van een wandelboulevard die de site structureert. Deze publieke as met rustzones, speelplekken, groen en water vormt de ruggengraat van de campus. Het café van De Biehal opent zich naar dit traject en krijgt zo een sleutelrol in de sociale dynamiek op de site. De Biehal fungeert als schakel tussen zorg, arbeid en buurt, en maakt die connectie ook ruimtelijk tastbaar.

Zeshoekig gebouw

Het ontwerp valt op door zijn zeshoekige vorm, die een vlotte overgang maakt tussen de orthogonale campusstructuur en het schuine stratenpatroon van de stad. Elke gevel is verbonden met een specifieke functie, wat het gebouw helder leesbaar maakt. De totale oppervlakte bedraagt 1.800 m², verdeeld over twee verdiepingen. Naast een kringwinkel zijn er een grand café, broodjesbar, was- en strijkdienst, kantoren en magazijnen ondergebracht. Ondanks die veelzijdigheid blijft het gebouw compact en overzichtelijk.

DAM Architecten vatten het gebouw op als een eigentijdse industriehal met een open en robuust karakter. Aan de straatzijde werd een plein voorzien dat uitnodigt tot ontmoeting en activiteit. Hier bevindt zich ook de ingang van de kringwinkel, wat zorgt voor levendigheid op het publieke domein. Het ontwerp vertaalt de werking van De Biehal in een ruimtelijke structuur die zichtbaar, toegankelijk en herkenbaar is.

Ecologisch bouwen als uitgangspunt

Duurzaamheid was van meet af aan een centrale ontwerpfactor. De dragende structuur is volledig opgebouwd uit CLT (Cross Laminated Timber), een circulair en bio-ecologisch materiaal met sterke ecologische prestaties. Deze houtconstructie staat in voor een CO₂-opslag van 181.199 kilogram – het equivalent van de elektriciteitsconsumptie van 201 huishoudens of de uitstoot van 1,5 miljoen autokilometers. Niet alleen de draagstructuur, ook de afwerking en isolatie zijn volledig bio-ecologisch.

Binnenin werd maximaal ingezet op aanpasbaarheid. Technieken zijn in opbouw geplaatst en dus makkelijk bereikbaar en herbruikbaar. Scheidingswanden zijn flexibel en demonteerbaar. Hierdoor kan het gebouw eenvoudig mee evolueren met de noden van De Biehal. De circulaire logica wordt niet alleen in materialen doorgetrokken, maar ook in de manier waarop het gebouw functioneert in de tijd.

Groen als verbinder

De buitenruimte is integraal deel van het ontwerp. In samenwerking met Biotoop werd een biodivers landschapsplan uitgewerkt met bloemenweides, bomenrijen en een wadi die regenwater buffert. Deze ingrepen creëren een aangename buitenruimte voor bezoekers en medewerkers én versterken de ecologische waarde van de site. Het achterliggende groen van Meysterbergen wordt visueel en ecologisch doorgetrokken tot aan de Stationsstraat.

Door de groene inrichting ontstaat een geleidelijke overgang tussen gebouw en landschap. De Biehal fungeert als ankerpunt in deze structuur: zichtbaar vanaf de steenweg, maar ingebed in een open en levendig groenweefsel. Het plein, het café en de wandelas maken van het gebouw een laagdrempelige plek waar ontmoeting vanzelfsprekend wordt.

Een gebouw met maatschappelijke meerwaarde

DAM Architecten toont met De Biehal hoe architectuur sociale impact en ruimtelijke kwaliteit kan verenigen. De zeshoekige plattegrond biedt een heldere structuur zonder star te zijn. Het ontwerp legt logische verbindingen binnen de campus en naar de stad, en vertaalt de werking van De Biehal op ruimtelijk niveau. Zo ontstaat een gebouw dat niet alleen faciliteert, maar ook inspireert.

Als maatwerkbedrijf biedt De Biehal kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gebouw overstijgt zijn functie als bedrijfsruimte en fungeert als maatschappelijk kompas. Daarmee is De Biehal niet alleen een toonbeeld van circulair bouwen, maar ook van sociale architectuur in de breedste zin van het woord.

Bron DAM Architecten

  • Deel dit artikel

Onze partners