Op 28 november 2024 vond in Antwerpen de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Buildings’ werd het project PI59 in Amsterdam, een ontwerp van V8 Architects.
De Amsterdamse Zuidas kent een duaal karakter: aan de ene kant de imposante kantoorgebouwen, aan de andere kant de Prinses Irene buurt. Daartussen staat een gebouw uit de jaren 1970, oorspronkelijk ontworpen als kantoor. Na jaren dienst te hebben gedaan als school, krijgt het zijn oorspronkelijke functie terug: een 'best-in-class' kantoorgebouw dat perfect past bij de omgeving.
Hoewel het gebouw op zichzelf staat, maakt het deel uit van een reeks gebouwen in de overgangszone tussen de hoogbouw en de lagere woningbouw. Deze gebouwen worden verbonden door een groene strook, die functioneert als een buffer tussen de twee werelden. In de herontwikkeling wordt de buitenruimte omgevormd tot een tuin, waardoor het gebouw transformeert van een anoniem kantoor naar een villa in een tuin.
De nieuwe gevel, met grote ramen van gebogen glas, maakt het gebouw transparant in plaats van donker. Ornamenten in messing verfijnen het ontwerp, in contrast met het grovere verleden. Gepolijst beton met natuursteen-toeslag brengt leven in plaats van een doodse uitstraling. Gefrijnd beton met een grove textuur brengt een ode aan het oorspronkelijke brutalisme. Alle deze interventies brengen balans tussen robuustheid en elegantie, en creëren een architectonische transitie van masculien naar feminien.
De jury van de FEBE Elements Awards 2024 is onder de indruk van de rol die prefab beton speelt in de transformatie van dit gebouw: “De bestaande gevel van een kantoorgebouw uit de jaren 1970, gelegen aan de zuidelijke rand van Amsterdam, is vervangen door een nieuwe schil van glas en prefab beton. Deze nieuwe omhulling geeft het gebouw niet alleen een volledig nieuwe identiteit, maar verwijst ook subtiel naar de architectuur van de jaren 1960 en 1970. De ontwerpers omschrijven het als ‘elegant brutalisme’.
De praktijk waarbij de gevel van een gebouw wordt vervangen om zowel het comfort als de energetische prestaties sterk te verbeteren, wint steeds meer aan populariteit. Dit gebouw is daar een uitstekend voorbeeld van: het is Net Zero Carbon en beschikt over certificaten voor BREEAM, WiredScore en RE\DEFINE.
In dit geval is een beperking omgezet in een echt voordeel. De jury beschouwt de nieuwe gevel in geprefabriceerd beton als een ware parel. De betonelementen zijn niet alleen ragfijn en slank geprofileerd, maar de gepolijste afwerking, met gekartelde randen en ingelegd messing, kan zonder twijfel als haute couture worden omschreven. Het vakmanschap straalt van het gebouw af.”