De Heilig Hartkerk in de Gentse Dampoortwijk deed recent de deuren open. Na twee jaar werken is de kerk omgetoverd tot een ontmoetingsplek voor de buurt. Er is een nieuwe verdieping voor activiteiten en op het gelijkvloers opent er na de zomer een sociaal restaurant. De vroegere sacristie wordt de uitvalsbasis van Chiro Heilig Hart. De Heilig Hartkerk kreeg ook een nieuwe naam: Hartetroef. Een jury van buurtbewoners en buurtorganisaties koos de naam uit een 70-tal inzendingen.
De Heilig Hartkerk werd geopend naar de omgeving toe. De zijgevels kregen nieuwe betonnen bogen met grote ramen. Vanop de nieuwe, overdekte gaanderij kunnen voorbijgangers nu door het gebouw heen de pastorietuin zien.
In het kerkgebouw zelf werden verschillende energiezuinige, houten volumes geplaatst. Het koor en de dwarsbeuk kunnen voortaan gebruikt worden als polyvalente ruimte, die met gordijnen kan worden opgedeeld. De sacristie naast het koor is dan weer de nieuwe uitvalsbasis van Chiro Heilig Hart.
Centraal in het grote volume op het gelijkvloers is er een nieuw sociaal restaurant van de Stad Gent, dat na de zomer de deuren opent. Blikvanger wordt het centraal barmeubel van gerecupereerde materialen. De buurtkeuken, die ook door buurtbewoners gebruikt kan worden, is wel al klaar.
Tot slot is er nog de nieuwe verdieping, onder de oorspronkelijke gewelven en boven het restaurant. Die nieuwe zaal moet een centrale plek worden voor alle buurtactiviteiten. De zaal wordt gekenmerkt door de blauwe gietvloer en door het orgel uit 1886, dat zijn prominente plek in de ruimte behield.
Mathias De Clercq, burgemeester van Stad Gent, toont zich verheugd: "We geven met deze kerk, en de pastorij, opnieuw een stuk van onze stad aan onze bewoners, een plek waar ze welkom zijn, een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten, een plek waar ze samen plannen kunnen smeden. Dit wordt het kloppende hart van de wijk."
De Heilig Hartkerk is inmiddels de dertiende Gentse kerk die een effectieve nieuwe bestemming krijgt. Voor nog twee andere kerken loopt het traject. “Dit project van 4,7 miljoen euro (exclusief btw) wordt een blikvanger voor onze stad én een voorbeeld hoe kerken een nieuwe functie kunnen krijgen met het oog op de buurt", zegt Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van sogent.
De renovatie van de kerk kadert in het stadsvernieuwingsproject En Route. Het ontwerp is van de hand van De Smet Vermeulen Architecten in samenwerking met B-Juxta en Tractebel. De werken werden uitgevoerd in opdracht van sogent en de Stad Gent. Voor de renovatie van de kerk en de bijhorende pastorij kwam er 800.000 euro steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).