Street art project op Antwerpse Theaterplein als statement om woningnood in steden op te lossen

Wie over de Antwerpse Vogeltjesmarkt wandelt, kan er niet naast kijken: het gebouw op de hoek van het Theaterplein en de Oudevaartplaats kreeg een indrukwekkende, kleurrijke extra verdieping. Door deze te hullen in een opvallend street art jasje, met symbolische boodschap en knipoog naar de natuur en het plein waar het gelegen is, wil bouwpionier BuildUp mensen bewust maken van alternatieve duurzame bouwoplossingen voor het woningtekort.

Door de toenemende bevolkingsgroei wordt het woningtekort in Vlaanderen steeds groter. Het Federaal Planbureau berekende dat de Belgische bevolking tegen 2070 met 1,3 miljoen zal toenemen tot 12,9 miljoen inwoners. Maar steden botsen op hun limieten. Er is amper nog beschikbare ruimte om nieuwe woningen te bouwen. Het toevoegen van een staalframe constructie bovenop bestaande gebouwen is een oplossing om extra woonruimte te creëren en meer mensen op dezelfde oppervlakte te laten samenwonen. Zo werd net de laatste hand gelegd aan zo’n extra optopping op het gebouw van verblijfsaccommodatie Sleep Inn in Antwerpen.

 

Street art als eyecatcher

Het team van BuildUp werkte voor het Antwerpse project samen met architect Roel Vermeesch van architectenbureau KAP 32 uit Broechem. Er komen twee nieuwe verdiepingen bovenop de bestaande structuur van het gebouw op de hoek van het Theaterplein en de Oudevaartplaats. De montage startte begin mei en werd vandaag gefinaliseerd. Om er een echte eyecatcher van te maken, steekt de stalen constructie nog even in een kleurrijk streetart jasje van grafisch designer Davi Giolo.

"Het ontwerp van Davi Giolo slaat de brug tussen de uitdaging in de natuur waar dieren ook steeds naar een nieuwe habitat op zoek zijn enerzijds en de demografische uitdagingen waar een stad zoals Antwerpen voor staat anderzijds. De Engelse uitdrukking #manybirdsfewnests’ verwijst naar meer vraag dan aanbod, een mooie vergelijking met de woonsituatie in België. We zijn allemaal op zoek naar een goed en kwalitatief ‘nest’ maar de plaats is beperkt en daarop biedt staalframeopbouw een duurzaam antwoord."
- Hélène de Troostembergh, CEO BuildUp -

 

Sneller, lichter en duurzamer dan klassieke bouwmethodes

Het Belgische BuildUp is een pionier in offsite bouwen, dochter beSteel doet dat ook met staalframeopbouw. Een stalen constructie wordt samen met de muren (panelen waar duurzame isolatie in geïntegreerd is), de ramen, het dak,… in de fabriek van BuildUp gebouwd. De volledige verdieping wordt dan in zijn geheel naar de bouwplaats gereden en op een paar weken tijd op het gebouw geplaatst. Iedereen die al een keer gebouwd of verbouwd heeft, weet dat die methode een forse tijdswinst oplevert, vergeleken met de klassieke manier van bouwen op de werf zelf. 

De staalframe constructie maakt daarnaast ook vooral het verschil met zijn gewicht. Deze is tot 10 keer lichter dan de traditionele bouwmethodes en kan dus wél bovenop een bestaand gebouw geplaatst worden, zonder het te zwaar te belasten. Bovendien is de stalen constructie gemakkelijk te demonteren en volledig recycleerbaar.

 

Vooroplopen in de bouwshift

“Staalframebouw biedt een antwoord op de twee grootste uitdagingen voor de bouwsector: voldoende nieuwe woningen bouwen en onze impact op de planeet radicaal verkleinen. Om de woningnood op te lossen en onze steden toch leefbaar te houden, zullen we veel meer dan vandaag verticaal moeten bouwen. Een opbouw in staalframe is een manier om dat heel snel en efficiënt te doen, zonder dat er open ruimte moet verdwijnen. Het is bovendien een circulaire manier van bouwen, we kunnen de stalen constructie volledig hergebruiken. Door het bouwproces te verhuizen van de klassieke bouwwerf naar een fabrieksomgeving dringen we de CO2-uitstoot van nieuwe woningen drastisch terug. We hebben bijvoorbeeld amper bouwafval en ook maar één keer transport van en naar de werf”, zegt Hélène de Troostembergh, CEO van BuildUp.

Met dit project op het Theaterplein in Antwerpen wil BuildUp aan steden, architecten, projectontwikkelaars, maar ook aan het grote publiek tonen hoe we de grote uitdagingen in stadsontwikkeling kunnen aanpakken. "We staan voor een noodzakelijke bouwshift: het moet anders, sneller, duurzamer. Offsite bouwen en staalframeopbouw kunnen een turbo zetten op die transformatie”, besluit de Troostembergh.

Bron: Wijsgeer PR
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners