Vanuit het voltallige team van Architectura en redactiebureau Palindroom wensen we je een boeiend, uitdagend, vreugdevol en bovenal gezond jaar toe. Het begin van elk jaar voelt als een frisse start, een wit blad waarop we al onze goede voornemens projecteren. Maar in de wereld van architectuur en bouw is een wit blad eerder uitzondering dan regel. Zeker in Vlaanderen en Brussel, waar gelaagdheid, hergebruik en complexiteit aan de basis liggen van wat onze architectuur zo uniek maakt.
Die gelaagdheid en complexiteit blijven niet onopgemerkt: Zwitserse architectuurcritici omschrijven Brussel als een stedelijk laboratorium, een plek waar chaos en contrasten inspiratie bieden voor vernieuwende architectuur. Het recente nummer van archithese, gewijd aan België, benadrukt hoe herbestemming hier niet alleen een noodzaak is, maar ook een kunstvorm op zich. Het nieuwe jaar brengt ons al meteen een prachtig voorbeeld: de bekendmaking van de transformatie van het Dokter Willemsgebouw in Hasselt tot een groen stadskwartier waar betaalbaar wonen en duurzaamheid centraal staan.
In 2025 willen we meer dan ooit vanop de eerste rij verslag uitbrengen over alles wat reilt en zeilt in onze bebouwde omgeving: van innovatieve herbestemmingen en grensverleggende nieuwbouwprojecten tot architecturale ingrepen die publieke ruimte transformeren. Maar onze blik reikt verder dan gebouwen alleen. De inspanningen om onze ‘onbebouwde omgeving’ zoveel mogelijk te vrijwaren, zijn minstens even cruciaal. In een wereld waar ruimte steeds schaarser wordt, is het essentieel om te reflecteren over hoe we bouwen en, even belangrijk, waar we niet bouwen.
Ons engagement gaat daarbij verder dan enkel rapporteren. Naast concrete projecten zoeken we het bredere debat op: hoe pakken we de groeiende druk op ruimte aan? Welke oplossingen bieden ontwerpers voor betaalbaar wonen? En hoe kan architectuur maatschappelijke verandering stimuleren? Onze huiscolumnist Filip Canfyn werpt met zijn Steen & Been-reeks een vlijmscherpe blik op deze actuele kwesties. En met uittredend Hasselts schepen Marc Schepers verwelkomden we bovendien een nieuwe inspirerende pen. Zijn columnreeks De Herovering van de Ruimte nodigt uit tot reflectie over hoe we onze schaarse publieke ruimte beter kunnen koesteren en benutten.
Never change a winning team. In 2025 blijven we dan ook trouw aan onze klassiekers: veelgelezen rubrieken die al jarenlang onmisbaar zijn in onze nieuwsbrief. Denk aan De Praatstoel, waarin we architecten achter de projecten aan het woord laten over wat hen drijft en inspireert. Of Net Niet, waar we ontwerpen in de kijker zetten die nét naast de hoofdprijs grepen. Ontwerpen waar evenveel tijd, creativiteit en passie in kroop, verdienen een podium, en dat bieden we hen graag in deze rubriek.
Maar we introduceren ook nieuwe rubrieken die onze nieuwsbrief verder verrijken. Met Scherp Gesteld zetten we de mensen achter de lens in de schijnwerpers. Dagelijks scrollen we massaal door het werk van architectuurfotografen. En dat verdient meer dan louter een fotocredit. We zijn benieuwd naar hun verhaal achter de foto’s. En dus vragen we hen om hun blik met ons te delen – in woord én beeld. Zoals in de nieuwe columnreeks Beeld/Verhaal van architect en fotograaf Gie Bresseleers, die fotografie en persoonlijke verhalen verweeft tot een unieke kijk op bijzondere gebouwen wereldwijd.
Kortom, redenen genoeg om de Architectura-nieuwsbrief op de voet te blijven volgen. Samen maken we van 2025 een jaar waarin architectuur blijft inspireren, verbinden en vernieuwen.