BEELD/VERHAAL. Eilandtuin in Meise door Gijs Van Vaerenbergh (Gie Bresseleers)

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Op Wereldbijendag - 20 mei - en op Internationale Dag van de Biodiversiteit - 22 mei - vinden we ons architecturaal aanknopingspunt in Meise. In de "Agentschap Plantentuin Meise", sinds 01/01/2014 de officiële naam, wandelen we als een Jezus over het water. Ach neen… We wandelen in de Eilandtuin in de vijver voor het Kasteel van Bouchout.

EILANDEN

Voor de aanleg van de tuin vertrekken de kunstenaars-architecten Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh) en landschapsarchitect Atelier Arne Deruyter van het bestaande eiland. Dat is al jaren door wildgroei ontoegankelijk en nu de fundering van het nieuwe project. De betonplaten verankeren zich in de bodem van de vijver. Ze zijn grof gepolierd in een gebogen bekisting. De meanderende steigers vormen een willekeurige achthoek, netjes boven het watervlak.

ARCHITECTURAAL LANDSCHAP

Hier smelten landschap en architectuur, infrastructuur en kunst samen. In de watertuin, met een oppervlakte van 120 op 60 m, lopen we al snel 430 m over steigers. Het is een bonte afwisseling met waterlelies op de oever. Een Japans geïnspireerd watervlak. Een ven met vleesetende planten. Een lijn met kleine moerascipressen. Een reeks berkenbomen,…. De bomen op en langs de eilanden geven volume en schaduw. Insecten, vlinders en libellen vliegen af en aan. Kikkers zwemmen door hun dril. Blauwe reigers wachten stoïcijns geduldig.

Zo ontwikkelt zich in en rond  het water een grote diversiteit aan water- en moerasplanten en een uitgebalanceerde wereld van struiken en bomen.

ROMANTISCH

Slingerend lopen we langs de randen van de platformen. De vormen en hoogtes creëren een hedendaagse sfeer in een klassiek romantische tuin. Via de stapstenen maken we een shortcut. Later lopen we weer over hetzelfde platform en merken andere details op. De eilanden vragen geen rechtlijnige wandeling volgens een vaste route maar verplichten een slingerend pad dat steeds verrassingen biedt. Open plekken en zitelementen verzekeren de bijzondere beleving. Openingen voor bomen in de platformen trekken extra aandacht.

Door de spiegeling van het water is de omgeving steeds aanwezig: het kasteel, het bos, de waterplanten, de hemel, de wolken, de platen zelf, de Narcissus in ons,…

Er is in de Plantentuin natuurlijk nog veel meer te bewonderen: de tentoonstelling in het kasteel, de bijen en hommels in de bijenhal, de tropische planten in de serres, de houtsoorten en -toepassingen in het Houtlab, het blotevoetenpad,…

DWALEN

De collectie water- en moerasplanten verwondert. Ze zijn zo heel nabij. We zien ze. We voelen ze. We ruiken ze. We dwalen in vele bochten over de steigers. We dwalen naar de filosofie van de ontwerpers. We zijn hier deel van een unieke biotoop inheemse fauna en flora.

  • Deel dit artikel

Onze partners