In de Architectura-rubriek ‘Achtergrond’ kijken we naar (inter)nationale fictie met een architecturale bril. Voor één keer schuiven we hoofd- en nevenpersonages aan de kant en staan we stil bij de bijzondere locaties en gebouwen waar de verhaallijnen zich ontwikkelen. Vandaag zappen we naar een klassieker: de thriller Body Double van Brian De Palma, die dit jaar 40 kaarsjes uitblaast. In die film is immers een glansrol weggelegd voor de Chemosphere, de iconische octagonale villa van de Amerikaanse modernistische architect John Lautner.
Samen met stad Antwerpen richt ontwikkelingsbedrijf AG Vespa bibliotheek Park in Merksem opnieuw in. Zo kunnen de bibliotheekbezoekers in de toekomst nog beter ontvangen worden in een warme en inspirerende omgeving. Tijdens de werkzaamheden sluit de bib tijdelijk haar deuren van 16 september tot het najaar van 2025.
Het nieuwe designevenement SavoirFaire zet echt vakmanschap in de schijnwerpers in het Grand Casino Knokke, van 24 tot 27 oktober 2024. SavoirFaire staat voor een unieke totaalbeleving vol inspiratie, met functionele objecten van de hoogste afwerkingsgraad. Dit vernieuwende concept is geen bouwbeurs en ook geen lifestyle-evenement: SavoirFaire toont uitsluitend de allernieuwste innovaties in combinatie met traditioneel vakmanschap.
In het Oost-Vlaamse Aalter ondergingen twee oude en identieke elektriciteitscabines een opvallende transformatie. Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp en materiaalgebruik werden ze door ARKS architecten in opdracht van het gemeentebestuur hersteld en omgevormd tot een locatie voor tentoonstellingen. Een kenmerkende toevoeging aan de gevels zijn de strakke stalen 'boxen' met 'smartglas', die bewust contrasteren met de ruwe betonsteen. Het slimme glassysteem kan variëren tussen doorzichtig en opaak, waardoor het de nieuwsgierigheid opwekt en bezoekers uitnodigt om dichterbij te komen.
De nominaties voor de Architectuurprijs Gent 2024 zijn bekend. Uit 130 inzendingen zijn 20 projecten genomineerd. Op 6 oktober worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een slotshow in het Wintercircus. Wie de projecten nu al wil ontdekken, kan dat met een nieuwe fietsroute.
Het onlangs geopende hotel Mix Brussels kondigt de eerste editie aan van Curated, een collectible design tentoonstelling met het werk van 44 ontwerpers, gecureerd door Lionel Jadot (die zopas door Maison & Objet uitgeroepen werd tot Designer van het Jaar 2024). De tentoonstelling vindt plaats van vrijdag 11 tot zondag 13 oktober 2024 en is toegankelijk voor iedereen, zowel voor hotelgasten als bezoekers. Het is een unieke kans om in een hotelomgeving een verscheidenheid aan Belgisch en internationaal design te ontdekken in het unieke kader van Mix.
De expo ‘Rotterdam Cultuurstad’ – nog tot 30 november te bezichtigen in OMI – neemt je mee in de verhalen van Rotterdam in de jaren 80 en begin jaren 90. Kunst, cultuur en recreatie krijgen in deze periode een grote impuls met talloze ideeën, prijsvragen en plannen. In de tentoonstelling maak je een wandeling door de stad en door de tijd. Van de Centrale Bibliotheek, een plek ‘waar niets hoeft en alles mag’, via het Maritiem Museum, op het kruispunt van stad en water, naar het grootstedelijke Schouwburgplein, waar tot de dag van vandaag nieuwe plannen voor worden gemaakt.
Voor haar architectuurreis op 3 en 4 oktober 2024 koos Architectuurwijzer als bestemming Tilburg. Als erkenning voor de vele recente architecturale ontwikkelingen is in de Nederlandse stad dit jaar voor het eerst de Tilburg Architectuurprijs uitgereikt. Winnaar is de transformatie van Kloostercomplex Oude Dijk, door Shift Architecture and Urbanism, tot een hedendaags woon(zorg)complex.
Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, en Bety Waknine, Directeur-generaal van urban.brussels, onthulden het startschot voor het programma van de 36ste Open Monumentendagen in het weekend van 14 en 15 september. Deze dagen, gewijd aan “Nieuw Erfgoed”, zijn een uitnodiging aan de Brusselaars en het grote publiek om een blik te werpen op een recent verleden dat nog steeds zeer aanwezig is in ons dagelijks leven en op de stad die werd gebouwd en getransformeerd van de jaren 1970 tot het begin van de 21ste eeuw.
Het Belgische ontwerpbureau Studio Part heeft een demonteerbare metalen mal ontwikkeld die jonge wilgentenen aanmoedigt om uit te groeien tot een zelfdragende bank. Tenir - ‘vasthouden’ in het Frans - is ontworpen om de wilgentakken te leiden zodat ze in elkaar verstrengeld raken en een gebogen vorm volgen die uiteindelijk een comfortabele zitplaats biedt.