BEELD/VERHAAL. Restaurant Under in Lindesnes door Snøhetta (Gie Bresseleers)

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Met de uitreiking van Michelinsterren op 28 april snakken de gastronomische papillen en neus naar bord en glas... In onderwaterrrestaurant Under in Lindesnes, het meest zuidelijke punt van Noorwegen, staan gastronomie en architectuur voor een onvergetelijke avond.

Onderzees

“Under“ betekent 'wonder' in het Noors en 'onder' in het Engels. De eetzaal, circa 500,00 m² groot en voor circa 90 personen, ligt 5,5 meter onder zeeniveau. Naar een ontwerp van architectenbureau Snøhetta ligt een 34,00 m lange betonnen koker vanaf de dijk tot op de bodem van de Skagerrak, de zee-engte die Noordzee en Baltische Zee verbindt.

We stappen zonder duikpak binnen. Of beter, we worden in een serene stilte binnengeleid. De onderzeese ervaring begint onmiddellijk. Vanuit de ontvangsthal kijken we in de diepte van de koker. Met het afdalen van de brede trap openbaren zich de 3 lagen. In de champagnebar markeert een verticaal raam het daglicht en het zeeniveau. Maar het panoramisch raam in het restaurant trekt ons naar beneden. Acryllaat, 26 cm dik, 11,00 m breed en 3,00 m hoog. Betonnen wanden, 50 cm dik en licht gebold om de druk van water en golven te weerstaan. We zijn veilig…

Periscoop of aquarium

Is het een gezonken/maritieme periscoop die ons in het zeeleven onderdompelt? Of zitten we in een luchtaquarium waar de vissen ons aankijken?

De betonnen koker integreert zich volledig in de maritieme omgeving. Algen en weekdieren zetten zich vast op het ruw beton. Zo vormen ze een kunstmatige reef dat het zeewater zuivert en voor het panoramisch raam zeeleven aantrekt.

De houten buitenafwerking vergrijst en schikt zich tussen beton en rotsblokken.

Exclusief

Alles ademt exclusiviteit: met de inzet van lokale kunstenaars in de keuze van stoelen en tafels, in het gebruik van het zand van de zeebodem voor de productie van de keramische tegels, in de afwisseling van ruw gekapte eiken en verfijnde textiel. Maar ook servies, bestek, kannen,… zijn Scandinavisch design.

Een gesofistikeerde verlichting minimaliseert de reflectie van het panoramische raam en maximaliseert het uitzicht op het zeeleven.

Sfeer

We worden ondergedompeld in de betoverende wereld van de zee. Als de algen zich nestelen verandert de kleur van het water van saffierblauw in de winter naar smaragdgroen in de zomer.

We zien kleine visseninktvissen, zeesterren, kwallen,… maar dat bederft de verwondering niet.

De sfeer in het restaurant is ingetogen. Japans. Er wordt zacht gesproken. De ogen op het raam gericht. Het groen licht duwt de schemer achteruit.

Gastronomie

Maar de restaurantbeleving is niet alleen het maritieme leven, maar ook op ons bord. In een 3 uur durende ceremonie passeren 13 gangen. De focus ligt op een verfijnde eetervaring op basis van lokaal geoogste producten en duurzame vangst. Naast pollak en kabeljauw, krab en kreeft, zeewier en kelp, langoustinestaart, een selectie zeevruchten, is er ook plek voor schapen die op de nabijgelegen eilanden grazen.

Geopend in 2019 haalt chef-kok Nicolai Ellitsgaard meteen van 2020 tot 2023 één Michelinster. Ons menu is reeds van een nieuw aangestelde chef-kok.

Contrasten

Deze rotskust waar de krachtige stormen van de twee zeeën elkaar ontmoeten is een verhaal van contrasten: tussen vredig rustig en ontketend wild, tussen stille zee en weids landschap, tussen boven en onder het watervlak, binnen en buiten. Is het een metafoor voor de contrasten in het leven: bruut en teder?

Het restaurant is ook een maritiem onderzoekscentrum. De camera’s en meetinstrumenten op het restaurant registreren de dynamiek en de diversiteit. Het zoute en het brakke water van de twee zeeën  zorgen voor een overvloed aan biodiversiteit.

Wonderlijk onder

Via de architectuur, het menu en de missie om het publiek te informeren over de biodiversiteit van de zee, geeft de onderwaterervaring van Under ons een gevoel van vervreemding en sereniteit. Alle zintuigen zijn geactiveerd. Wow. 

  • Deel dit artikel

Onze partners