Belgische bijdragen aan de Biënnale van Venetië 2025: een overzicht

  • image

Niet alleen in het Belgische paviljoen laten Belgische architecten en onderzoekers zich opmerken tijdens de Biennale Architettura 2025. Ook elders op de biënnale, verspreid over de Arsenale, de Corderie en diverse nationale paviljoens, dragen Belgen bij aan opvallende installaties en tentoonstellingen. Van internationale samenwerkingen tot experimentele technologie en maatschappelijk geëngageerde installaties: de Belgische aanwezigheid is divers én inhoudelijk relevant. In de komende dagen brengen we op Architectura.be uitgebreid verslag uit over enkele van deze deelnemers, maar hier alvast een overzicht van de meest in het oog springende bijdragen.

Militaire landschappen in Letse bijdrage

Wat betekent het om te leven aan de buitengrens van de NAVO, in een context van geopolitieke spanning? Die vraag staat centraal in Landscape of Defence, het Letse paviljoen gecureerd door Liene Jākobsone en Ilka Ruby. De tentoonstelling verkent hoe militaire infrastructuur en defensielogica het dagelijks leven van bewoners in Letland beïnvloeden. Een voorbereidende beeldstudie werd gerealiseerd door Sampling en NOMAD Architects. Belgisch architect Manten Devriendt (Sampling) werkte mee aan het project, dat mee tot stand kwam met steun van de Vlaamse overheid.

Bouwen tussen traditie en technologie

In de iconische Corderie presenteren Wesam Al Asali, Romina Canna, Robin Oval en de Belgische structureel ingenieur Sigrid Adriaenssens (professor aan Princeton University) de installatie Alternative Skies. Het project is een uitnodiging om opnieuw na te denken over hoe we bouwen, met bijzondere aandacht voor inheemse dakbedekkingstechnieken, geometrie en natuurlijke materialen. Door de interactie van traditionele kennis met digitale fabricage en ambacht wil de installatie de intelligentie van collectieve bouwculturen naar voren schuiven.

Grens tussen kunstmatig en menselijk denken 

Onder de deelnemers die hoofdcurator Carlo Ratti persoonlijk selecteerde, bevindt zich de Belgische wetenschapper en AI-pionier Luc Steels. Samen met de Japanse onderzoeker en kunstenaar Takashi Ikegami ontwikkelde hij de installatie Am I a Strange Loop?, een filosofisch-wetenschappelijk experiment waarin een AI-robot via observatie en interactie zelfbewustzijn suggereert. De installatie biedt een reflectie op de grens tussen kunstmatig en menselijk denken, en nodigt het publiek uit tot een directe dialoog met technologie. Steels bouwt hiermee voort op zijn lange parcours op het snijvlak van wetenschap, kunst en taal.

Belgische bureaus in het Albanees paviljoen

In het Albanees paviljoen Building Architecture Culture onderzoekt curator Anneke Abhelakh hoe architectuurpraktijken en maatschappelijke transformaties elkaar wederzijds beïnvloeden. De tentoonstelling brengt stemmen uit praktijk en academie samen rond actuele ruimtelijke thema’s in Albanië. Onder de referentieprojecten die deel uitmaken van de scenografie en reflectie bevinden zich ook Belgische bijdragen van 51N4E, XDGA en OFFICE KGDVS. Hun werk is niet fysiek aanwezig als installatie, maar wordt ingezet als documentair en conceptueel materiaal in de tentoonstelling. Het onderstreept de internationale impact van Belgische ontwerppraktijken.

Bron VAi

  • Deel dit artikel

Onze partners